Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toni Greblă, președintele AEP, dă vina pe primari pentru haosul de la birourile electorale. ”Este sarcina lor să ia toate măsurile”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, dă vina pe primari pentru haosul de la unele birouri electorale din țară, unde oamenii au stat la cozi zeci de ore pentru a depune sacii cu buletinele de vot și procesele verbale. El spune că, pentru prima dată în istoria post-decembristă, toate secțiile de vot din țară s-au deschis fără probleme la ora 7 dimineața și că totul a decurs normal până seara. Problemele au apărut abia acolo unde organizarea a fost în sarcina primarilor, adică la birourile electorale.

”În ziua de 9 iunie, la 7 dimineața, a început operațiunea de vot în toate cele aproape 20.000 de secții deschise în România. Nu existat secție în care operațiunea să nu fi început la 7. Este pentru prima oară în istoria post-decembristă când toate secțiile de votare au fost pregătite pentru vot.

Alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții. Problemele au început în momentul în care cei de la secțiile de votare au plecat spre birourile ierarhic superioare să depună materialele și să fie verificate procesele verbale, documentele.

Din acel moment, atribuțiile AEP încetează. Este sarcina primarilor localităților să ia toate măsurile pentru a asigura transportul sub pază a acestor materiale la birourile de circumscripție județeană”, a declarat Toni Greblă, președintele AEP, la Euronews România.

Toni Greblă: ”99% din buletinele de vot sunt semnate fără obiecțiuni de reprezentanții partidelor politice”

”Persoanele care de la 22:30 încep să numere voturile o fac în prezența a 10 oameni, la care se adaugă în aceeași încăpere competitorii politici care doresc, observatorii naționali și observatorii internaționali, mass-media română și străină și reprezentanții partidelor politice care nu sunt reprezentate în secția respectivă. (...) Membrii secțiilor respective care sunt formate din doi judecători, doi procurori sau un judecător, un expert electoral și șapte reprezentanți ai partidelor încep să numere.

Operațiunea de numărare a buletinelor de vot este înregistrată video și audio de la început până la sfârșit până la consemnarea rezultatelor în procesele verbale. Din verificările pe care le-am făcut, în nicio secție de votare nu s-a întrerupt filmarea acestei operațiuni.

Observatorii au posibilitatea să reclame atunci neregulile pe care le constată când asistă la numărare. Reprezentanții partidelor politice pot să semneze procesele verbale cu obiecțiuni și să scrie tot ce consideră că a fost în neregulă în operațiunea de numărare. Însă 99% din buletinele de vot sunt semnate fără obiecțiuni de reprezentanții partidelor politice.

A doua sau a treia zi după ce constată rezultatul alegerilor, încep contestarea. Contestarea este tradițională și aproape obligatorie între primii doi competitori care sunt apropiați ca număr de buletine de vot”, a explicat Greblă.

Toni Greblă, despre plângerile penale împotriva sa: ”Nu intru în polemică”

”Nu intru în polemică și nu dau niciun răspuns la alegațiile care sunt făcute de competitorii care au participat la aceste alegeri. AEP și eu personal rămânem total echidistanți și neutri față de competitorii politici. Noi avem obligația să organizăm alegerile pe competența noastră. După părerea mea, AEP și-a făcut datoria”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE