Senatorul Vasile Dîncu și Președinte al Consiliului Național al Partidului Social Democrat, a fost invitat în platoul Euronews România unde a analizat rezultatul alegerilor locale și europarlamentare. Dîncu a spus că nu a participat la reuniunea de la vârful PSD – PNL de după alegeri.
„Nu am participat la această întâlnire. S-au întâlnit președinții și secretarii generali. Nu sunt nici rezultatele finale, nu avem încă de să discutăm foarte mult. Am discutat despre posibile coaliții locale, în lumina a ceea ce am stabilit noi înainte. Noi vom avea o întâlnire în această săptămână în interiorul partidului pentru a vedea ce facem mai departe”, a spus Dîncu.
Întrebat dacă rezultatele au fost sub așteptări, Dîncu a spus că: „Sunt la partea de sus a așteptărilor noastre. Partea optimistă a așteptărilor noastre. Ne gândeam că vom lua 19 europarlamentari maximum și 17 minimum. Ne gândeam că vom lua 23 de consilii județene și am luat mai mult. Am luat vreo 24 de municipii reședință de județ față de 12 câte au luat partenerii noștri liberali. Este o victorie a Partidului Social Democrat. Pe mine mă îngrijorează când câștigi pentru că atunci ai foarte multe datorii față de ceilalți”, a spus Dîncu.
Înfrângerea PSD la Primăria București
Social democratul a mai vorbit și despre înfrângerea suferită în Capitală, la Primăria Generală.
„Gabriela Firea cu siguranță va merge și își va prelua mandatul de deputat european, cel puțin pentru o perioadă. Am pierdut în Capitală pentru că bucureștenii au vrut altceva. Am avut și ezitări în a stabili candidatul. L-am stabilit prea târziu, un candidat comun pentru alianța PSD – PNL. Nu am reușit poate să acordăm cel mai bine electoratele. Am venit apoi cu candidații de partide. A fost și efectul Piedone, un independent foarte puternic. Trebuie să recunoaștem și că Nicușor Dan a venit de pe o poziție de independent și a venit cu o mobilizare neașteptată. Noi măsurasem maxim 40-42% pentru domnia sa și el a mers chiar mai mult.
Oamenii încep să își schimbe pretențiile față de politicieni. Nu mai există fief electoral. La Cluj de exemplu, Emil Boc a candidat și s-a luptat în final cu un independent. Electoratul devine mai pretențios”, a spus Vasile Dîncu.