Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele AEP, după ce Clotilde Armand a spus că vrea să depună plângere penală împotriva lui: ”E în competența primarilor de sector să asigure condiții bune”

Președintele Autorității Electorale Permanente vine cu explicații după erorile de numărare ale voturi de la Sectorul 1. Toni Greblă, a susținut, la Digi 24, că problemele validării voturilor sunt legate de oboseala membrilor birourilor secțiilor de votare.

Acesta a declarat că erorile pot fi sesizate având în vedere că sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele.

El a criticat ritmul lent al renumărării voturilor în Sectorul 1 și a subliniat necesitatea unui efort concertat pentru finalizarea rapidă a verificărilor, responsabilitatea condițiilor de lucru revenind primarilor de sector.

„Procesele-verbale cu erori nu pot fi încărcate în sistem pentru că acesta refuză înregistrarea lor dacă există inadvertențe. De încărcat în sistem intră întotdeauna corectate. Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli mai mici sau mai mari. Am văzut că se renumără și este foarte bine pentru a fi sigur de unde a apărut greșeala.

Biroul Electoral al Sectorului 1 are 76 de secții din 166 de verificat, ceea ce înseamnă că ar termina în două zile ceea ce este inacceptabil. Ar trebuie să facă cu toții un efort să finalizeze. Atribuțiile AEP se opresc în momentul în care operațiunea din secția de votare s-a încheiat. Apoi este în competența primarilor de sector să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale.

Se știa din vreme că va fi caniculă, dar nu a luat nici o măsură pentru a asigura condiții normale de lucru”, a declarat Toni Greblă, la Digi 24.

Clotilde Armand, plângere penală împotriva șefului AEP

Clotilde Armand acuză că procesele verbale, în care este consemant numărul de voturi, sunt întocmite greșit în mod intenționat și nu reprezintă numărul de voturi din sacii sigilați.

Primarul Sectorului 1 susține că a făcut plângere penală împotriva reprezentatului Biroului Electoral al Sectorului 1, din partea PSD.

Edilul spune că bărbatul a fost prins pe holul unei secții și, împreună cu mai mulți membri ai secției de votare, ar fi desigilat sacii plini cu buletinele de vot și ar fi umblat în ei. Mai mult, va face plângere și împotriva președintelui Autorității Electorale Permanente, pentru modul defectuos de organizare al alegerilor.

Cei care au mers să depună sacii cu voturile au așteptat ore în șir în temperaturi extreme. Unora li s-a făcut rău și au avut nevoie de ajutor din partea medicilor. Biroul Electoral Central spune că a durat mult predarea materialelor electorale din cauză că procesele verbale în care sunt consemnate rezultatele voturilor de la secții au avut un circuit diferit de validare.

Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat la Euronews România că trebuie să existe o dezbatere publică după încheierea acestor alegeri. El vrea să fie elaborat un cod electoral modern, în care să fie folosită tehnologia, pentru a nu mai căra saci cu milioane de buletine de vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE