Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toni Greblă: ”Candidații la prezidențiale au termen până pe 6 octombrie să-și depună dosarele la BEC”

Candidații la alegerile prezidențiale au termen până pe 6 octombrie să-și depună dosarele la Biroul Electoral Central.

Formularele pentru strângerea semnăturilor sunt deja disponibile pe site-ul Autorității Electorale Permanente, a anunțat șeful instituției Toni Greblă.

Tot el a precizat că românii care votează din străinătate vor avea la dispoziție două zile și jumătate pentru a merge la urne, de vineri după-amiaza până duminică seara.

O problemă delicată va fi de 1 Decembrie. Autoritățile anunță că cei care vor profita de Ziua Națională pentru a-și face ilegal campanie electorală riscă sancțiuni dure.

Ce spune șeful AEP despre organizarea alegerilor prezidențiale

”Astăzi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedinte şi Parlament. Vor urma trei hotărâri de guvern cu privire la măsurile tehnico-administrative necesare organizării alegerilor, la calendarul de desfăşurare a alegerilor şi bugetul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor.

Dacă va fi nevoie de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, va fi organziat la două săptămâni de la primul tur, pe 8 decembrie.

Mai sunt prevăzute unele măsuri care vizează îmbunătăţirea unor anumite aspecte care nu au funcţionat tocmai corespunzător în vară, mă refer mai ales la asigurarea birourilor electorale, spaţiilor corespunzătoare în care birourile electorale să fie asigurate de primari, CJ-uri, să permită desfăşurarea activităţii în mod corespunzător, să existe spaţiile pentru prezenţa simultană a mai multor preşedinţi de birouri, a materialelor necesare şi să aibă în vedere că alegerile sunt organizate în noiembrie, respectiv decembrie şi să aibă asigurate sursele de căldură, iluminatul.

Toate vor fi verificate de AEP, după ce vor fi propuse ca sedii de către autorităţile publice locale”, a spus şeful AEP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE