Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD și PNL, parteneri și adversari. Ciolacu și Ciucă nu ratează nicio șansă să se atace, dar chiar și așa, coaliția nu o să se rupă

Liderii coaliției de guvernare nu ratează nicio ocazie să se atace. Cea mai recentă temă: candidaturile pentru Cotroceni. Premierul a ironizat faptul că Nicolae Ciucă a informat că va intra în cursa pentru prezidențiale în timp ce era în Washington. Oricum, în ultimele două săptămâni s-au înmulțit atacurile între parteneri din cauza unor subiecte diverse: de la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, la ordonanța privind combaterea drogurilor la volan. Analiștii cred că, deși parteneri la Palatul Victoria, liderii PSD și PNL sunt cumva obligați să se atace ca parte a jocului electoral.

PSD și PNL, parteneri și adversari în același timp

Premierul a reacționat imediat după ce președintele PNL a transmis, de la summitul NATO din Washington, că vrea să candideze la cea mai înaltă funcție în stat. Marcel Ciolacu a punctat că, dacă va intra în cursă, el va anunța din România.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Și eu, când l-am văzut prima oară, am crezut că s-a înscris la conferința democraților, pentru înlocuirea președintelui Biden”.

În urmă cu doar câteva zile, liderul PSD a avut altă țintă: președintele Iohannis. L-a atacat pentru că, la summitul Nato, l-a prezentat pe Nicolae Ciucă mai multor oficiali.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Vi s-a părut că zece ani de zile domnul președinte Klaus Iohannis a fost un președinte independent? Vi s-a părut că domnul Klaus Iohannis zece ani de zile a fost un președinte apolitic? Vi sa părut că domnul Klaus Iohannis nu s-a implicat în viața politică și în campaniile electorale alături de Partidul Național Liberal? Domnul Klaus Iohannis n-a atacat Partidul Social Democrat și implicit pe mine personal?”.

Replica a venit de la președintele PNL pe Facebook.

Nicolae Ciucă: „Unii politicieni din România cred că politica se poate face prin postări pe Facebook și zgomot la TV, dar diplomația, în special diplomația militară, funcționează pe baze foarte diferite. Un summit NATO, mai ales dacă este găzduit de SUA, este un loc ideal pentru a întâlni reprezentanți ai tuturor aliaților noștri militari cheie și pentru a susține interesul național pentru mai multă securitate pentru noi și pentru întregul flanc estic al NATO. Iar cei mai buni oameni pentru a face acest lucru sunt cei cu expertiză, experiență și o gamă largă de contacte. Din aceste motive, am participat nu numai la îndatoririle mele oficiale, cum ar fi Adunarea Parlamentară a NATO, la care am luat cuvântul pe 9 iulie, ci și la o serie de reuniuni și întâlniri neoficiale. Și o fac pentru a-mi servi țara, la fel cum am făcut-o în toți anii petrecuți în forțele armate”, a scris acesta.

Săptămâna trecută, tensiunile au fost generate de ordonanța de urgență referitoare la combaterea consumului de droguri la volan, renumita OUG 84. 

Marcel Ciolacu, premierul României: „Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și în viitor nu va mai pune căruța înaintea cailor”.

Cătălin Predoiu, Ministrul de Interne: „Sunt obligat să o fac față de Ministerul de Interne și colectivul de lucru de la minister și, nu în ultimul rând, față de Partidul Național Liberal, vizavi de reproșul premierului, pe care l-ați văzut cu toții, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut, în octombrie”.

Prima disensiune majoră, despre data alegerilor prezidențiale

Prima disensiune majoră în coaliție a fost după alegerile din 9 iunie, când au început discuțiile despre data prezidențialelor. Inițial, PSD și PNL conveniseră ca scrutinul pentru Cotroceni să fie în septembrie, dar apoi liberalii s-au răzgândit.

Marcel Ciolacu: „Dânșii nu și-au ținut cuvântul dat. Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri”.

Nicolae Ciucă: „Sincer, chiar nu înțeleg de ce această reacție. Afară este foarte cald. Asta, da, pot să înțeleg. Să discutăm pe bază de principii, pe bază de reguli, nu pentru a face în așa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”.

Deși președinții celor două partide profită de orice ocazie ca să se atace, au stabilit limite stricte de campanie pentru alții.

Marcel Ciolacu: „Miniștrii să nu atace celălalt partid. E o regulă de bun simț. Cumva, iarăși ținem Guvernul”.

Analiștii spun că, în ciuda atacurilor, nu intră în discuție ruperea coaliției pentru că nici PNL, nici PSD nu ar avea de câștigat electoral.

Adi Zăbavă, analist politic: „Face parte doar din jocul campaniei. Până la urmă, astăzi, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt adversari și nu ai cum să intri într-o campanie electorală fără să te bați cu adversarul tău. Consecințele pentru guvernare vor ține de instabilitate”.

Alegerile prezidențiale au loc în 24 noiembrie și 8 decembrie, iar cele parlamentare, în 1 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE