Este neobișnuit de cald la malul Mării Negre, unde termometrele înregistrează temperaturi de început de vară, nu de toamnă. Sunt diferențe de 5-6 grade față de o lună obișnuită de octombrie.
Și apa mării este caldă. O bucurie pentru pescari, care speră să se prelungească sezonul de captură pentru lufar. Este un pește care se găsește mai rar, dar este foarte gustos.
Peștii fac spectacol, în marea liniștită. Sezonul de captură la lufar este în toi, o bucurie imensă pentru pescari care prind în undițe gustoșii pești și îi gătesc apoi direct pe barcă.
În aceste zile de toamnă, marea este mai caldă decât era la mijlocul sezonului estival. La sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, turiștii nu îndrăzneau să intre în apa care nu avea mai mult de 15 grade Celsius.
Temperaturile sunt mai mari cu 5 grade față de normalul termic
Condiții pefecte, spun specialiștii, pentru prelungirea sezonului de pescuit. Meteorologii spun că față de normalul termic, temperaturile sunt mai mari chiar și cu 5 grade Clesius.
Temperaturile ridicate ar putea favoriza, susțin biologii marini, apariția în Marea Neagră a unor specii de apă caldă.
”Noi am anticipat deja aceste posibile schibări prin adaptarea speciilor precum dorada la Marea Neagră, am anticipat această posobilitate de a crește specii noi venite din Meditarană.”, Victor Niță – cercetător Insptitutul de Cercetări Marine Constanța.
”Marea Neagră se va îmbogăți prin creșterea teperaturii ce vor oferi și condiții de acvacultură dar se va îmbogăți și cu specii de apă caldă care vin pe Marmara, pe Mediterană și care nu s-a adaptat până acum la o iarnă rece acum se creează premisele.”, a mai zis Adrian Bîlbă – biolog marin.
Vremea frumoasă îi atrage încă la mare și pe turiști.
Apa mării este perfecta pentru o bălăceală rapidă sau pentru o plimbare relaxantă cu picioarele în apă, plaja este liberă, este o atmosferă estivală așadar, dacă mai aveți câteva zile libere puteți să luați în considerare o fugă până pe litoral pentru a vă putea bucura de aceste zile frumoase.