Experții în sănătate au avertizat că țigările electronice nu sunt în totalitate sigure, deși sunt promovate drept o alternativă pentru care vor să scape de dependența de fumat. Folosirea acestora poate duce la apariția unor forme de astm și de probleme pulmonare. Un studiu publicat de revista științifică „Nature” scoate la iveală că persoanele care folosesc astfel de țigări riscă să aibă probleme cardiace.
Cercetarea realizată de experți din cadrul Universității Louisville din Statele Unite arată că expunerea îndelungată la vaporii țigărilor electronice au provocat aritmii cardiace în cazul șoarecilor de laborator, fiind depistate cazuri premature de bătăi neregulate ale inimii.
„Descoperirile noaste demonstrează că expunerea pe termen scurt la țigările electronice poate destabiliza ritmul cardiac prin substanțele chimice regăsite în aromele lichide.
Prin aceste constatări se sugerează că folosirea țigărilor electronice care implică anumite arome sau solvenți poate perturba sistemul de conducere electrică a inimii și astfel poate provoca aritmii. Ar putea crește riscul de fibrilație atrială sau ventriculară și de stop cardiac subit", a explicat coordonatorul studiului, Alex Carll, care este asistent universitar în cadrul Facultății de Psihologie a Universității Louisville, potrivit Euronews.com.
Autorii studiului susțin că este nevoie urgentă de cercetări ample pentru a determina legătura cu bolile cardiace în cazul oamenilor.
Cum a fost efectuat experimentul care a stabili legătura dintre folosirea țigărilor electronice și bolile cardiace
Cercetătorii au realizat teste pentru a stabili ce efecte au aerosolii țigărilor electronice asupra șoarecilor care au fost plasați în camere de inhalare timp de 90 de minute. Astfel, au testat impactul asupra inimii prin inhalarea a două ingrediente principale din țigările electronice. Este vorba despre propilenglicol fără nicotină și glicerină vegetală - aromele lichide care conțin nicotină.
În ambele cazuri, ritmul cardiac al șoarecilor a scăzut în timpul expunerilor și apoi a accelerat, indicând un răspuns la stres de tip "luptă sau fugi".
De asemenea, inhalările de fum din țigară electronică dintr-un lichid cu aromă mentolată sau doar din propilenglicol au provocat aritmii ventriculare și alte probleme cardiace.
"Constatările acestui studiu sunt importante, deoarece oferă noi dovezi că utilizarea țigărilor electronice ar putea interfera cu ritmurile normale ale inimii - ceea ce nu știam până acum", a declarat Aruni Bhatnagar, profesor la Universitatea din Louisville, Departamentul de Medicină a Mediului.
"Acest lucru este extrem de îngrijorător, având în vedere creșterea rapidă a utilizării țigărilor electronice, în special în rândul tinerilor", a adăugat cercetătorul.
Totodată, studiile au relevat o creștere semnificativă a consumului de țigări electronice, în special în rândul tinerilor, în țările europene.
În condițiile în care vaparea nu implică combustia, precum în cazul țigărilor tradiționale, utilizatorii și trecătorii sunt expuși la o cantitate redusă sau chiar inexistentă de monoxid de carbon, gudron sau nitrozamine care cauzează cancer.
Cu toate acestea, există puține studii privind efectele pe termen lung asupra sănătății în cazul țigărilor electronice deaorece nu sunt folosite de mult timp.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.