Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Mii de artişti cer ca inteligența artificială să nu mai fie antrenată pe operele lor, fără a plăti

Artiști de renume mondial continuă să ducă o luptă care, cel puțin pentru moment, nu pare să fie una câștigătoare: cea cu inteligența artificială. Recent, un grup de actori de la Hollywood și vedete din lumea muzicii au semnat o nouă petiție în care le solicită companiilor să nu mai antreneze inteligența artificială pe operele lor fără a plăti.

Abba, Radiohead, The Cure sau artiști de la Hollywood au ceva în comun și anume această petiție în care cer celor care au putere de decizie să ia măsuri pentru ca relația dintre din zona artă și inteligența artificială să fie una mai corectă, în special din punct de vedere financiar.

Petiția a fost 11.500 de artiști din întreaga lume.

Utilizarea fără autorizație a creațiilor artistice pentru a antrena inteligența artificială generativă este o amenințare majoră și nedreaptă la adresa mijloacelor de trai ale celor care au creat aceste opere și nu ar trebui permisă”, spun autorii petiției.

Relația dintre artiști și inteligența artificială nu este una deloc corectă, mai ales din punct de vedere financiar. Tot ceea ce creează artiștii din întreaga lume ajunge la un public. Oamenii răsplătesc cumva efortul creativ, fie plătind, fie vizionând pe Youtube, iar apoi artiștii iau bani de pe Youtube.

În schimb, în momentul în care inteligența artificială ia din această artă pe care o găsește în mediul online, învață și creează o altă formă de artă pe care apoi o găsim în spațiul public.

Dinspre inteligența artificială spre artiști nu se mai întoarce în cele mai multe dintre cazuri absolut nimic.

Expertă în AI, despre reglementarea noii tehnologii: Sper ca decidenții politici să gândească cu compasiune

De aceea, este important să existe legislație, despre care Euronews România a discutat cu Cassie Kozyrkov, specialistă în domeniul inteligenței artificiale.

Cassie Kozyrkov, specialistă în domeniul inteligenței artificiale: „Sper ca decidenții politici să gândească cu compasiune. Sper ca mediul de afaceri să se gândească, de asemenea, cu compasiune despre cum să gestioneze această schimbare

Pentru că schimbarea poate fi neplăcută, iar dacă schimbarea are loc prea repede, dacă are loc brusc, este un semnal de alarmă pentru noi, ca lideri, să luăm atitudine și să fim înțelepți cu privire la schimbare.”

Dan Byron: ”Nu cred că inteligența artificială o să ia fața mea și o să ducă cu ea pe scenă și o să cânte cu vocea mea”

Invitat în emisiunea „Bună dimineața, România” de la Euronews România, artistul Dan Byron a vorbit despre efectele pe care inteligența artificială le are asupra industriei muzicale.

„Pe mine nu cred că mă afectează (inteligență artificială, n.red). Până la urmă, eu trăiesc din concerte live. Nu cred că inteligența artificială o să ia fața mea și o să ducă cu ea pe scenă și o să cânte cu vocea mea”, a afirmat solistul trupei Byron.

„În următorii cinci-zece ani se va schimba foarte mult paradigma pentru că vom învăța să ascultăm altfel”

„În următorii cinci-zece ani se va schimba foarte mult paradigma pentru că vom învăța să ascultăm altfel, vom avea tot felul de altfel de dorințe. Eu, spre exemplu, poate o să vreau să ascult un nou album cu cineva care nu mai e în viață, cu Freddy Mercury, spre exemplu.

Și poate la un moment dat o să mă plictisesc să fie tot în stilul lui și o să vreau să ascult un album cu Freddy Mercury cântând reggae. De ce nu? Dacă nu o să-mi placă albumul, nu o să-l păstrez.

Înregistrările în sine au apărut acum mai puțin de 100 de ani, adică înregistrările care să facă și un venit pentru artiști. E o chestie foarte nouă care se schimbă continuu”, a mai spus Dan Byron.

Solistul trupei Byron a mai spus că, în prezent, inteligența artificială este antrenată cu ”cu toate chestiile originale, pe care, de exemplu, le-au scos creatorii de-a lungul vremii”.

„Orice creator își dorește ca măcar o părticică să fie a lui. În momentul în care vine inteligența artificială și le ia pe toate și le folosește cum consideră, poate să fie o problemă. Asta afectează în primul rând artiștii din afara României.

Gândiți-vă ce s-a întâmplat cu pirateria care a fost niște ani. Rezolvarea a fost streamingul. Din streaming artiștii iau niște bani, dar cât de mulți nu se mai discută. Ăsta ar fi un pas important pentru plata artiștilor. Streamingul să plătească mai mulți bani către artiști”, a mai spus el.

Dan Byron: Paul McCartney spunea că orice scria trebuia să fie memorabil

Întrebat dacă inteligența artificială nu le-ar putea răpi copiilor dorința de învăța muzică, Dan Byron susține că ei „o să ajungă profesioniști altfel”.

”Nu o să fie ca generația veche. Și noi suntem altfel decât cei care făceau muzica în anii '70.

De exemplu, Paul McCartney spunea într-un interviu că orice scria trebuia să fie memorabil, pentru că dacă nu era memorabil, era uitat. Nu știu să scrie Beatles-ii pe note și nu aveau niciun fel de reportofoane. Nu existau reportofoane. Și atunci orice scria orice membru Beatles trebuia să fie memorabil. De unde și muzica lor care e foarte memorabilă.

Noi nu avem problema asta. De când ne-am născut, avem măcar un casetofon cu care să ne înregistrăm o idee”, a mai spus artistul.

Dan Byron folosește programe de compus muzică ce integrează AI

„Eu folosesc un program care există de mulți ani. În momentul ăsta au introdus inteligența artificială pentru orice fel de bas, clape sau tobe. Bineînțeles că cine se ocupă de treaba asta să decidă ce anume face inteligența artificială, dar avantajul e că se comportă ca și cum ar fi instrumentist care stăpânește respectivul instrument.

Eu știu să cânt la pian, dar nu știu să cânt la pian la fel ca AI-ul. Dar știu să-i spun ce să cânte. AI-ul o va face mai bine decât mine și mai convingător”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE