Alegerile prezidențiale din Rusia au fost dezbătute de internauți din întreaga lume. Felul în care s-a desfășurat scrutinul și cum a decurs campania electorală au prezentat mai mult interes decât rezultatul în sine, previzibil pentru mulți, al alegerilor.
Cum au fost văzute alegerile prezidențiale din Rusia în mediul online
Deși Twitter nu este atât de folosit la noi în țară, Vladimir Putin și alegerile prezidențiale din Rusia au fost printre cele mai importante teme de discuție pe această platformă.
Totodată, pe Reddit, o altă platformă folosită de internauți din întreaga lumea, s-a distins în aceste zile o imagine cu o bătrână care vota în timp ce avea în preajma ei un militar rus, iar povestea din spatele fotografiei a devenit un fel de simbol pentru lipsa de legitimitate a alegerilor din Rusia. De menționat e faptul că poza cu femeia în vârstă a fost făcută în orașul ucrainean Sievierodonetsk ocupat de ruși.
Felul în care a decurs campania electorală în Rusia a fost intens dezbătut, așadar, în mediul online. Doi din zece ruși spun că nu au auzit nimic la TV despre moartea lui Alexei Navalnîi în această perioadă, lucru care se reflectă în modul în care televiziunile publice din Rusia au abordat situația în această perioadă importantă pentru viitorul lui Putin.
De altfel, strategia a fost aceea de a lua bucăți de adevăr care țin de viața în Rusia și de a le manipula așa încât să convină discursului promovat de Kremlin.
A fost un efort intens și de a promova ideea că rușii trebuie să meargă la vot, că este important votul lor, iar în acest sens, Jade McGlynn, expert în propaganda rusă, a spus astfel: „Măreția Rusiei este măsurată în puterea statului și nu în calitatea vieții cetățenilor”.
Iar acest lucru s-a văzut și din temele abordate în această perioadă la televiziunile din Rusia. De exemplu, a fost emisă, în mod constant, ideea că în țară există mai multe locuri de muncă, în ciuda sancțiunilor, dar ceea ce nu s-a spus a fost că aceste locuri de muncă au apărut după ce foarte mulți bărbați au plecat pe front și nu s-au mai întors, nu din bunăvoința statului rus.