Guvernul proeuropean de la Chișinău nu a răspuns încă solicitării Moscovei privind deschiderea de secții de votare pentru alegerile prezidențiale pe care Rusia le organizează în martie. Decizia a înfuriat oficialii de la Moscova care au criticat în termeni duri conducerea Republicii Moldova.
Șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Rusia, Ella Pamfilova, a afirmat că, de când Maia Sandu a devenit președinte al Republicii Moldova, această țară a diminuat în mod artificial numărul secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale ruse, iar, în schimb, Republica Moldova deschide cât mai multe secţii de votare în ţări europene, potrivit agenției RIA Novosti, citată de Agerpres.
Republica Moldova a fost o ţară căreia Rusia i-a oferit întotdeauna cele mai bune condiţii de vot, însă odată cu venirea la putere a ”marionetei" Maia Sandu, circumstanţele s-au schimbat, a criticat Pamfilova.
”Dacă ei cereau deschiderea unui anumit număr de secţii, noi le ofeream exact acel număr. Alta e situaţia în ultimii ani, după ce a venit la putere marioneta. Dacă anterior aveam multe secţii, chiar mult mai multe decât în Europa şi alte ţări, acum, în ciuda faptului că mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează la noi au cerut deschiderea acestor secţii, ei au început să scadă artificial numărul lor. Este o strategie politică de conjunctură, adoptată în detrimentul dorinţelor alegătorilor, cetăţenilor R. Moldova", a spus Pamfilova, citată de publicaţia Deschide.md.
- Vladimir Putin, prima vizită într-un stat NATO de când a ordonat invadarea Ucrainei
- Putin susține că avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot
- Un politician rus se retrage din cursa pentru președinție pentru a-l susține pe Putin. ”Nu este oportun să divizăm forţele poporului”
Oficialul rus: O problemă stringentă ţine de organizarea votării în Transnistria
De asemenea, Pavel Andreev, membru al Comisiei Electorale ruse, a precizat că cea mai complicată situaţie cu deschiderea secţiilor de votare în străinătate se înregistrează în Republica Moldova şi, în special, în regiunea transnistreană.
Potrivit acestuia, Comisia Electorală Centrală a Rusiei aşteaptă deschiderea a cel puţin unei secţii de votare în Republica Moldova la Ambasada rusă.
”Desigur, o problemă stringentă ţine de organizarea votării în Transnistria, unde, după cum ştim, locuieşte un număr destul de mare de cetăţeni ruşi care participă tradiţional la alegerile (din Rusia). Acum înregistrăm o problemă destul de complicată cu trimiterea de angajaţi diplomatici care să acţioneze pentru accelerarea organizării muncii la secţiile de votare din Transnistria. Acum practic nu există o astfel de posibilitate. Ministerul Afacerilor Externe este acum implicat activ în acest sens" a declarat Andreev, potrivit sursei citate.
De asemenea, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a anunțat că Rusia va deschide mai puţine secţii de votare în Republica Moldova şi în alte state ”neprietenoase” pentru alegerile prezidențiale ruse.
De cealaltă parte, oficialii de la Chișinău susțin că încă discută dacă să deschidă secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, a menționat vicepremierul Mihai Popşoi, ministru al Afacerilor Externe.
El a evidențiat că Republica Moldova nu poate interzice deschiderea unei secţii de votare la Ambasada Moscovei din Chişinău. Cu toate acestea, Popşoi a avertizat că deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană este inacceptabilă, iar Chișinăul va lua măsuri dacă acest lucru se va întâmpla.