Angajaților Băncii Mondiale li s-ar fi transmis să acorde tratament preferențial fiului unui oficial de rang înalt din cadrul administrației Trump, în condițiile în care Trezoreria SUA și-a dat acordul pentru a crește finanțarea pentru organizație cu 13 miliarde de dolari, relevă o înregistrare dată publicității de The Guardian.
Furnizată de un avertizor de integritate, înregistrarea unei ședințe ce datează din 2018 scoate la iveală modul în care angajații Băncii Mondiale au fost încurajați de către un oficial din conducerea instituției să îl favorizeze pe fiul lui David Malpass, care este în prezent președintele Băncii Mondiale și la acea vreme lucra la Trezoreria SUA în mandatul președintelui republican Donald Trump.
În timpul înregistrării, care acum ridică semne de întrebare privind modul în care este condusă instituția, angajații l-au descris pe Robert Malpass, în vârstă de 22 de ani, ca fiind un ”prinț” și un ”mititel important” care ar apela ”rapid la tati” în cazul în care ar avea probleme.
Potrivit The Guardian, acest caz ar putea submina misiunea Băncii Mondiale, care include combaterea erodării încrederii publice în instituții prin promovarea bunei guvernări.
Angajaților Băncii Mondiale li s-ar fi dat de înțeles că Robert este fiul subsecretarului Trezoreriei SUA, care a avut un rol ”benefic” în sprijinirea Băncii Mondiale pentru a asigura o injecție de capital de miliarde de dolari.
Din înregistrări reiese că nu ar fi prima oară când instituția financiară a angajat o rudă a unui oficial cu o funcție importantă. ”Amintiți-vă că am mai avut un «prinț»”, ar fi spus un angajat al Băncii Mondiale, potrivit înregistrării care a intrat în posesia publicației The Guardian.
Cum se apără oficialii Băncii Mondiale
Reprezentanții Bancii Mondiale au precizat că nu pot confirma conținutul înregistrării, însă au afirmat că sugestia c-ar exista vreo legătură între o angajare pe un post de începător și majorarea de capital este ”atât falsă, cât și absurdă",
Totodată, dezvăluirile generează îngrijorări cu privire la standardele interne ale Grupului Băncii Mondiale (GBM), care este condus de oficiali de rang înalt din cele 189 de state membre și care își desfășoară săptămâna aceasta reuniunea de primăvară la Washington, alături de Fondul Monetar Internațional (FMI).
De asemenea, ar putea ridica semne de întrebare cu privire la mandatul lui David Malpass în calitate de președinte al Băncii Mondiale. Economistul și-a anunțat demisia în februarie, după ce nu a putut preciza dacă acceptă sau nu faptul actuala criză climatică este cauzată de combustibilii fosili.
În 2018, Malpass era subsecretar al Trezoreriei SUA pentru afaceri internaționale în administrația lui Donald Trump și fusese un critic vehement al instituțiilor multinaționale, într-un moment în care Banca Mondială cerea aprobarea Guvernului SUA pentru o creștere considerabilă a fondurilor disponibile pentru a acorda împrumuturi națiunilor în curs de dezvoltare. El a avut un rol important în decizia privind majorarea de capital, notează The Guardian.
Sprijinul SUA a fost esențial pentru acest acord, având în vedere că țara este cel mai mare acționar al Băncii Mondiale și deține funcția prezidențială. Cu toate acestea, după luni de negocieri, oficialii Trezoreriei au aprobat implementarea mai multor reforme și a acordului alături de alți acționari-cheie în aprilie 2018.
Rolul Trezoreriei SUA în asigurarea majorării de capital de 13 miliarde de dolari a fost menționat în înregistrarea care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, arată sursa citată.
"Avem un prinț care ni se alătură pe 16 iulie", ar fi spus un oficial de rang înalt cu o lună înainte ca Robert Malpass să se alăture Corporației Financiare Internaționale (IFC), divizia de creditare pe termen comercial a Grupului Băncii Mondiale care acordă împrumuturi întreprinderilor din sectorul privat.
IFC urma să primească 5,5 miliarde de dolari din această finanțare.
"Vreau să vă avertizez pe toți că această persoană tânără și inteligentă este fiul subsecretarului Trezoreriei SUA, ceea ce a fost benefic pentru noi în obținerea majorării de capital", adaugă managerul, conform The Guardian.
Managerul a mai precizat că Robert Malpass este absolventul Universității Cornell, cu studii de licență în domeniul Economiei, care trebuia să fie tratat „precum un mititel foarte important”, care altfel ”s-ar plânge tatălui” dacă lucrurile nu merg bine.
Potrivit The Guardian, Robert este fiul cel mare dintre cel patru copii ai lui David Malpass. Tânărul a demisionat din funcție în martie 2019, după ce tatăl său a fost numit președinte al Băncii Mondiale, pe motiv că reglementările interne nu permit membrilor din aceeași familie să lucreze în aceeași organizație.
Banca Mondială a declarat că normele privind personalul previn nepotismul și conflictele de interese și că demisia lui Robert a demonstrat că aceste norme sunt eficiente.
The Guardian a precizat că încercat să îi contacteze atât pe David Malpass, cât și pe Robert Malpass prin intermediul angajatorilor lor și prin intermediul rețelelor de socializare. Aceștia nu au răspuns la solicitările de a comenta.