Sunt ultimele zile în care românii se pot recenza în punctele fixe, deschise în toată țara. Măsura este valabilă până duminică, 24 iulie. Mai multe detalii aflăm de la Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al programului Recensământ 2022, invitat la Bună seara, România.
Punctele fixe de recenzare nu se aflau în planul inițial
Metoda punctelor fixe de recenzare, deschise în toată țara, nu a făcut parte din planul inițial al proiectului, însă s-a dovedit a fi necesară.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al programului Recensământ 2022: „Din cauza lipsei de recenzori, cu care ne-am confruntat încă de la începutul perioadei de recenzare, prin interviul față în față, s-a decis crearea acestor puncte fixe. Am primit la Institut foarte multe cereri pentru înființarea acestor puncte din partea cetățenilor. Unii dintre ei au spus că nu au timp să aștepte un recenzor acasă, alții se temeau să deschidă ușa unei persoane străine.”
Întrebat de ce nu s-a putut merge în paralel cu recenzarea online, purtătorul de cuvânt a spus că au întâmpinat probleme tehnice.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al programului Recensământ 2022: „Nu puteau fi utilizate două baze de date în paralel. Baza de date care s-a creat în urma autorecenzării a fost închisă, iar în acea bază de date se adaugă datele culese prin acest recensământ.”
86,5% din populația țintă a fost recenzată
În acest moment, în România, 86,5% din populația țintă a fost recenzată. Speranța este, ca la finalul săptămânii, să se atingă procentul de 100%.
Județul Botoșani, care este primul județ care a atins populația țintă estimată, încă de săptămâna trecută.
Însă, în București este o criză de recenzori. Primăriile de sector au creat multe puncte fixe, dar nu există suficient personal, iar în paralel se realizează și vizitele la domiciliu. Dintr-un necesar de 1650 de recenzori, primăriile au recrutat puțin peste 700.
Recenzorii sunt plătiți cu 9000 de lei pe un sector de recenzare. Însă, unii recenzori au renunțat pentru că au considerat că sunt plătiți prea puțin, în comparație cu munca depusă și cu problemele întâmpinate: tableta care funcționează greu, refuzul oamenilor de a le deschide ușa sau chiar jigniri primite de la oameni. Recenzorii ar trebui să fie plătiți după validarea tuturor chestionarelor.
Românii care s-au autorecenzat sunt sfătuiți să verifice dacă datele lor au fost înregistrate cu succes, pentru a nu risca să primească amenda de 3000 de lei.