Klaus Iohannis a surprins multă lume când a anunțat că își dă demisia. Asta, după ce la începutul lunii februarie spunea că nici nu se gândește, că respectă Constituția și nu vede utilitatea plecării sale. La o săptămână distanță, președintele demisionar ținea să precizeze că plecarea sa are, totuși, o utilitate: România să nu intre în criză. Ce s-a întâmplat într-o săptămână, timp în care Președintele Klaus Iohannis a descoperit utilitatea plecării sale? Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, a fost invitatul lui Vitalie Cojocari la „Vocile care contează”. El este convins că moțiunea de cenzură pe care AUR vrea să o depună împotriva guvernului va fi respinsă la vot în Parlament, dar și că alegerile prezidențiale vor fi câștigate de candidatul coaliției.
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: 100% e stabilitate. „Avem o țară stabilă, cu economie robustă, guvernul își face treaba”
Tánczos Barna, ministrul de Finanțe: „Demisia oferă o oarecare surpriză pentru că, într-adevăr, cu câteva zile înainte, domnul președinte a spus că nu va demisiona și că va termina acest mandat până la alegerile prezidențiale. În același timp, în momentele dificile, sistemul democratic al României funcționează și acest lucru dă un mesaj de stabilitate și pentru partenerii noștri din UE, și către SUA, și către oricine se uită la România, pentru că un sistem democratic este funcțional dacă în momentele dificile, oferă soluția constituțională pentru continuitate. Și acest lucru se întâmplă acum. Președintele Senatului face pasul înainte, este, conform Constituției, al doilea om în stat, preia atribuțiile președintelui și putem organiza așa cum trebuie alegerile, putem să mergem mai departe cu implementarea bugetului...
Este stabilitate 100%, din punctul meu de vedere, pentru că Guvernul își face treaba mai departe. Avem o majoritate în Parlament care este mai solidă decât s-au așteptat foarte mulți, la o lună și ceva după instalarea Guvernului am votat un buget cu o majoritate mult mai mare decât majoritatea matematică cu care calculează toată lumea și am putut arăta și către investitorii străini că aceste dificultăți legate de alegerile prezidențiale, anularea și reluarea lor în luna mai (...), nu reprezintă o provocare chiar atât de mare pentru democrația românească cum s-au gândit foarte mulți.”
„Coaliția e stabilă, n-are nicio fisură”
„Avem o țară stabilă, cu economie stabilă, robustă, avem un Guvern care își face treaba, avem un Parlament care oferă susținerea parlamentară și majoritatea pentru guvern și avem președinte. Îl avem pe domnul Bolojan. Va prelua funcția, sunt convins că se va descurca foarte bine în această perioadă și coaliția poate intra în campanie electorală cu toate lucrurile puse la punct”, a adăugat ministrul.
„În ceea ce privește guvernul, în ceea ce privește angajamentul pe reducerea deficitului bugetar, în ceea ce privește angajamentul pentru reformele care trebuie implementate, discuțiile cu Comisia Europeană, PNRR, alte investiții, autostrăzi, coaliția este stabilă. Nu se pune problema să existe vreo fisură în această coaliție. Dar da, într-adevăr, din câte știu, chiar și în interiorul PNL, în ședințele PNL, au fost discuții despre această temă, când ar trebui să plece Iohannis și care ar fi din punct de vedere politic soluția cea mai bună, cum ar putea ajuta dânsul campania electorală pe care o susține și PNL și cum ar putea să ajute candidatura domnului Crin Antonescu. Opinia noastră, UDMR, a fost exprimată de foarte multe ori de către domnul Kelemen Hunor (...)”.
Ce spune ministrul de Finanțe despre locuința de protocol pe care ar urma să o primească Iohannis
Ministrul Finanțelor spune că nu crede că dacă președintele Iohannis ar fi fost demis din funcție prin referendum, acesta și-ar fi pierdut privilegiile.
„Nu cred că l-ar fi afectat pe domnul Iohannis acest lucru, dar sincer să vă spun, nici n-am analizat aspectele juridice din acest punct de vedere. (…) Sincer, nu mi-a venit această idee, să analizez. Din câte știu, s-a luat o decizie, inclusiv din partea domnului Iohannis, și va solicita o altă locație, nu locația respectivă. Cea din Primăverii, nu aceea. Nu (n.r. nu știu care este), nu m-a interesat, nu cred că este problema mea unde va sta domnul Iohannis, dar din câte știu, s-a luat o decizie și locația aceea nu o să mai fie locația oferită domnului Iohannis ca fost președinte al României”, a precizat Tánczos Barna.
Șansele moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu
Barna susține și că moțiunea de cenzură anunțată de AUR va pica la vot în Parlament.
Tánczos Barna, ministrul de Finanțe: „Cred că șansele sunt egale cu zero. Deci, nu există nicio șansă ca în momentul de față o moțiune împotriva acestui guvern să treacă prin Parlament. Sunt convins și că USR-ul conștientizează cât de mare este riscul pentru țară în cazul în care un guvern instalat acum o lună și jumătate ar trebui să plece. În primul și în primul rând, avem voturile necesare pentru a respinge această moțiune.
Coaliția, cu siguranță, are majoritatea necesară pentru a respinge moțiunea și eu cred că vor fi foarte mulți din USR care nu vor vota cu partidele extremiste o moțiune împotriva unui guvern care, în momentul de față, trebuie să asigure stabilitate și predictibilitate pe plan intern și pe plan internațional pentru România”.
Tánczos Barna: „Vom câștiga alegerile cu candidatul coaliției”
„Eu sunt convins că această țară se va trezi și majoritatea cetățenilor o să vadă ce pericol înseamnă o alternativă pentru România, o altă cale - nedemocratică, antieuropeană, anti-NATO - și sunt convins că vom câștiga alegerile cu candidatul coaliției și lucrurile se vor stabiliza pentru următorii 10 ani”, a mai spus ministrul de Finanțe, la Euronews.
„USR a avut ocazia să facă parte din coaliție”
Tánczos Barna a spus despre USR că a avut ocazia să facă parte din coaliţie, însă aceștia au ales varianta opoziţiei.
„USR poate să susţină Guvernul din Parlament dacă doreşte. A avut ocazia în decembrie să facă parte din această coaliţie, au ales varianta opoziţiei, probabil cu gândul de a creşte din opoziţie şi de a avea guvernul democratic ales pro-occidental şi pro-NATO, să aibă o opoziţie tot pro-europeană în Parlamentul României, este decizia dânşilor, nu vreau să o comentez (...). Dacă există o intenţie de a susţine acest guvern, se poate face din Parlament fără nicio problemă”, a mai afirmat ministrul, la Euronews România.