România a trecut printr-un moment nemaiîntâlnit în istoria noastră din ultimii 35 de ani. Prima plecare din funcție a unui președinte de țară prin demisie. Klaus Iohannis va fi de pe 12 februarie fostul președinte al României. Asta după 10 ani de mandat. O epocă întreagă se încheie și ni se deschide în față alta. Chiar dacă suntem într-un moment încă fierbinte al evenimentelor, iar istoria le va așeza pe toate la locurile lor, merită să analizăm ziua de astăzi. O s-o facem cu ajutorul invitaților noștri, de la Euronews România. Nu de alta, dar soarta noastră este în joc, iar momentul este destul de incert la nivel internațional, când relațiile geopolitice se reașează.
Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor a explicat pentru Euronews România care sunt implicațiile demersului lui Klaus Iohannis, ce a lăsat în urmă fostul președinte, dar și cine ar putea avea de câștigat în acest context.
Cristian Tudor Popescu, despre demisia lui Klaus Iohannis: „Un gest făcut mult prea târziu”
Cristian Tudor Popescu susține că fostul președinte Klaus Iohannis a știut că suspendarea sa ar fi trecut prin Parlament, deoarece chiar și unii parlamentari ai coaliției de guvernare ar fi votat în favoarea acesteia. Deși opoziția nu avea suficiente voturi pentru a iniția suspendarea, presiunea din partea partidelor aflate la putere l-a determinat pe Iohannis să demisioneze.
Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor: „Deci cumva a încercat să treacă drept personajul pozitiv, care salvează situația, domnul Iohannis acum dându-și demisia, că altfel ne făceam de râs! Dacă era suspendat. Ceea ce arată că până în ultimul moment, domnul Iohannis arată același dispreț față de cetățenii acestei țări, cu discursul său. Motivul real este că intrând în procedura de suspendare, cu care a și fost amenințat acum, deci să fie limpede coaliția de la putere a fost cea care l-a determinat pe Iohannis să plece, opoziția nu avea voturi suficiente, 219 la 253 sau chiar mai puțin de 219, dar nu avea voturile respective. Dar faptul că partidele de la guvernare i-au spus lui Iohannis <<Pleacă!>> asta a determinat decizia lui.”
În opinia sa, motivul real din spatele demisiei nu a fost dorința de a evita o „rușine internațională”, ci teama fostului președinte de a pierde privilegiile post-mandat, cum ar fi protecția SPP, limuzina și reședința oficială.
Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor: „În ultimă instanță, el se temea de faptul că fiind suspendat și fiind demis printr-un referendum, nu va mai beneficia de limuzina pe capota căreia să-și arunce paltonul, de pază și protecție, de o locuință... o vilă de reședință pentru foștii președinți. De fapt, ăsta este scopul lui în viață, de fapt asta a urmărit întotdeauna. Nu l-a interesat că funcția respectivă este în România, în UE și dacă ar fi fost în Comunitatea Statelor Independente a Rusiei și acolo s-ar fi dus... funcție să fie! Deci ăsta este gestul lui Iohannis, gest pe care l-a făcut mult, mult prea târziu. El ar fi trebuit să demisioneze îndată ce Guvernul a fost învestit și președintele Senatului a fost ales domnul Ilie Bolojan. Atunci a doua zi trebuia să demisioneze, dacă mai avea o urmă de ce nu a avut niciodată, adică de conștiință și de responsabilitate pentru țara asta!”
Cristian Tudor Popescu, despre mandatul de 10 ani al lui Klaus Iohannis: Lasă în urmă „un dezastru bine făcut”
Cristian Tudor Popescu caracterizează perioada celor două mandate ale lui Iohannis ca „un dezastru bine făcut”, susținând că deciziile acestuia au favorizat indirect interesele Kremlinului.
Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor: „Da! Este un dezastru bine făcut, ce a făcut Klaus Iohannis. E bine făcut, a lucrat foarte bine în sensul Kremlinului, adică este comparabil, după părerea mea, Klaus Iohannis cu Georgescu, în materie de foloase aduse Kremlinului, deosebirea fiind că asta le-a adus Klaus Iohannis fiind în funcția de președinte, adică tot comportamentul lui în anii aceștia, în special în anii din urmă, modul în care a lovit pur și simplu în cap PNL-ul punându-l cu forța pe Ciucă la conducerea partidului împreună cu camarila respectivă și asta a dus la căderea electorală a PNL-ului acum. Amintiți-vă momentul în care la alegeri înainte de turul I, când a venit să voteze, nu a adresat în acea atmosferă extrem de tensionată poporului român niciun cuvânt, a votat și a dispărut în peisaj.”
Totodată, el îl acuză pe Iohannis că a contribuit la instabilitatea politică a României și că a refuzat să ofere informațiile promise privind influențele externe asupra alegerilor.
Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor: „Inclusiv faptul că a stat acum mai bine de două luni la Cotroceni turnând voturi către partidele anti-europene, că asta a făcut, a adus România într-o stare de dezechilibru, într-o stare de instabilitate. Este România în pragul ieșirii din zona de siguranță din Uniunea Europeană, tot din cauza lui Klaus Iohannis și cu benefiuciu limpede către Kremlin. Eu nu știu dacă este finanțat sau coordonat domnul Iohannis de către Kremlin, cum nu știu nici de Călin Georgescu dacă este finanțat sau coordonat de către Kremlin, dar văd ce fac! Amândoi fac servicii remarcabile lui Putin. Deci asta este moștenirea lui Iohannis, în momentul de față, Asta a lăsat României acest om. În plus, vă mai pot aduce un argument că îi e de folos Kremlinului prin faptul că nu a comunicat niciun fel de date pe care le-a promis atunci, pe care le-a anunțat datele respective din CSAT și toată lumea a așteptat date suplimentare pe care le cer atât alte țări, cât și publicul din România ori Iohannis pur și simplu a refuzat. Pur și simplu, nu dorește să le spună. Și asta în condițiile în care alte țări Franța, de pildă și-a publicat propriile informații cu privire la influențarea alegerilor din România, de către Rusia.”
Cine are de câștigat de pe urma demisiei lui Klaus Iohannis
CTP consideră că principalul câștig al situației este Ilie Bolojan, care a preluat funcția de președinte interimar al României. Jurnalistul afirmă că Bolojan poate avea un impact major asupra echilibrului politic din țară în perioada următoare, reorientând electoratul spre partidele pro-europene.
Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor: „Cred că principalul câștig pentru noi toți este venirea domnului Bolojan ca președinte la Cotroceni, și vă rog să observați că nu spun interimar, domnul Bolojan va fi președintele României trei luni. Nu sunt semnificative cele două, trei atribuții pe care le are. Nu interesează în cazul de față, în rest le are pe toate. Deci, președintele Ilie Bolojan poate, în aceste trei luni care vor fi extrem de încărcate, grele, cu evenimente și interne și internaționale, după cum vedeți lucrurile evoluează cu o viteză amețitoare, cum nu am văzut în atâția ani de când mă ocup de politică, și în aceste condiții prin prestația sa ca președinte al României domnul Ilie Bolojan poate influența foarte mult situația. Poate să stabilizeze lucrurile, poate să reechilibreze România și să reorienteze niște voturi către partida pro-europeană în aceste alegeri. Klaus Iohannis făcea exact contrariul, turna voturi spre anti-europeni, Ilie Bolojan poate să schimbe această situație. poate să influențeze decisiv rezultatul alegerilor.”