Sute de aplicații utilizate în timpul pandemiei de către elevii din întreaga lume colectau în mod fraudulos datele personale ale minorilor.
Descoperirea a fost făcută în urma unei ample cercetări făcută de un ONG specializat în apărarea drepturilor omului.
Aplicații dintre cele mai cunoscute, precum Google Classroom, Zoom, Kinderpedia sau Schoology se regăsesc pe lista programelor care colectau date. Ele strângeau în mod fraudulos date despre activitatea din online a utilizatorilor a minorilor, iar ulterior datele ajungeau la companii care le vindeau publicitarilor.
Câte Guverne utilizau aplicațiile?
Potrivit datelor furnizate de către Human Rights Watch, au fost analizate aplicații utilizate de către guverne din întreaga lume, inclusiv de către România. Concluziile arată că 49 de guverne au promovat aplicații de educație online care colectau datele personale ale elevilor și studenților.
Un exemplu relevant este cel al aplicației EdPuzzle, promovată de către Ministerul Educației din Marea Britanie și folosită în timpul pandemiei în mai mult de 1000 de școli din insulă. Aplicația colecta date de trafic în online ale utilizatorilor, însă într-un răspuns pentru The Guardian, reprezentanții companiei arată că, deși confirmă activitățile de monitorizare a elevilor, este exclusă varianta în care datele au fost vândute către terțe părți. Totuși, EdPuzzle nu neagă faptul că aceste date puteau fi utilizate de către alte entități.
Potrivit HRW, alarmant este și faptul că unele dintre aceste aplicații erau promovate și plătite de către instituții ale statului, în contextul în care profilarea minorilor este o practică ilegală.