Procedurile neclare sau depășite din justiție duc uneori la erori judiciare grave. S-a intamplat la Dej unde un bărbat acuzat că a violat o fată de 17 ani a fost lăsat liber de oamenii legii pentru că nu au fost luate măsuri la timp împotriva lui. Ordonanța de reținere a expirat înainte ca Judecătoria Dej să decidă arestarea preventivă. Bărbatul a profitat de situație și a fugit. Puși în fața situației, procurorii și judecătorii își pasează responsabilitatea de la unii la alții. Situatia nu este o premiera in justitia din Romania si se poate repeta oricand, arata specialistii in procedura penala.
Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, este acuzat că a violat o fată de 17 ani, în data de 1 februarie. Agresorul ar fi intrat în locuința fetei și a amenințat-o.
Andreea Vișan – purtător de cuvânt IPJ Cluj Brut: „În baza probatoriului administrat, polițistii au dispus, la acea dată, reținerea lui pentru 24 de ore”.
Era vorba despre un fost infractor care a fost liberat condiționat, deși fusese condamnat la închisoare cu executare pentru proxenetism. Pentru ca el să rămână după gratii, pe timpul umăririi penale în noul dosar, era nevoie de un mandat de arest preventiv pe care îl dă doar un judecător.
Dosarul cu propunerea de arestare a ajuns la Judecătoria Dej cu o jumătate de oră înainte ca ordonanța de reținere să expire, a explicat connducerea instantei. Agresorul a apucat să fie audiat preț de șapte minute și apoi a fost lăsat să plece. Judecătorul a dat undă verde arestării abia după câteva ore, când bărbatul acuzat de viol era de negăsit. A fost dat în urmărie și depistat după aproximativ o zi de căutări în care au fost implicați zeci de polițiști din Cluj și județele învecinate.
Adrian Cuculis – avocat: „Peste 24 de ore nu poate să fie menținută reținerea și bineînțeles că atâta vreme cât judecatorul nu a pronunțat decizia de arestare sau, din contră, de respingere a propunerii de arestare preventivă, atunci inculpatul a ieșit de sub puterea mandatului de reținere”.
Procedura spune că un procuror trebuie să sesizeze judecătorul pentru luarea măsurii preventive împotriva unei persoane cu cel puțin șase ore înainte să expire reținerea, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. Parchetul Judecătoriei Dej a anunțat deja verificări. Cu toate acestea, Judecătoria Dej spune că ”legea nu prevede ca măsurile preventive să fie luate în interiorul celor 24 de ore ale reținerii”. Procedura arată doar că termenul de soluționare să fie stabilit în perioada de 24 de ore.
Adrian Cuculis – avocat: „Aici există o culpă comună, o culpă a procurorului, bineînțeles, dar și o culpă a judecătorului care ar fi avut posibilitatea să se pronunțe în sala de judecată cu privire la acel mandat de arestare, iar procurorul, din punctul meu de vedere, poate să fie tras la răspundere disciplinar”.
Curtea de Apel din Cluj a început o investigație proprie la Judecătoria Dej.