Taxa de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile multinaționale va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România. Calculele arată că, prin aplicarea acestei măsuri, se vor aduce șase miliarde de lei la bugetul de stat. Va fi nevoie, însă, de acordul total al Comisiei Europene pentru introducerea acestei taxe.
Aceleași surse au precizat că taxa de 1% din cifra de afaceri ar urma să fie aplicată dacă impozitul de 16% pe profit este mai mic de 1% din cifra de afaceri; și doar pentru companiile cu cifra de afaceri de cel puțin 50 milioane de euro.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a făcut referire la ”companiile privilegiate” în momentul în care a anunțat pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-l aplice.
”Reforma statului trebuie să fie profundă și ireversibilă, la fel cum nu mai poate fi o regulă pentru cei bogați și companiile privilegiate și alta pentru oamenii obișnuiți care muncesc.
Nu mai putem continua așa. Dacă îmi permiteți, aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă și de la cei care fac foarte mulți bani pentru a da și la pensionari care au muncit o viață și la cei aflați în nevoie. Cred că acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte în fața cetățenilor săi”, a precizat Marcel Ciolacu.
Taxa pentru multinaționale, discutată și la Bruxelles
Liderii Coaliției sunt hotărâți să impună o taxă pentru firmele care scot din țară profitul obținut aici. Decizia finală îi va aparține Comisiei Europene, după negocierile de la Bruxelles.
Săptămâna viitoare, la Bruxelles, se va deplasa o delegație a Guvernului României, care va avea drept obiectiv să renegocieze ținta de deficit bugetar a țării noastre și să discute despre măsurile fiscale pe care Guvernul ar putea să le implementeze, în perioada următoare.
Conform surselor Euronews, se va discuta și despre introducerea unui impozit pentru multinaționale. Se vorbește despre o schemă prin care marile companii care au cifre de afaceri de miliarde de euro, însă care raportează un profit 0 în țara noastră, să plătească o anumită sumă la sfârșitul anului.
Angajații din domeniul IT ar urma să plătească de la 1 octombrie 10% din venit, pentru ce depășește 10.000 lei brut. De asemenea, ar urma să fie prelungite facilitățile pentru industria alimentară pana la 1 ianuarie 2024.