Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că acordul politic cu PNL, UDMR și minorități a fost oficializat.
Prima ședință a noului guvern ar urma să aibă loc pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, potrivit surselor Euronews România. Printre priorități se numără finalizarea bugetului pe 2025 până la sfârșitul lui ianuarie și organizarea alegerilor prezidențiale până la Paște.
Ce prevede programul de guvernare al coaliției
Patriotismul economic, menținerea cotei unice pentru patru ani, peste 155 de miliarde de euro investiții publice în următorii cinci ani. Sunt doar câteva dintre măsurile propuse în programul de guvernare al coaliției proeuropene.
Programul urmează să fie depus luni în Parlament.
Noțiunea de patriotism economic, în programul de guvernare
„Patriotism economic. Stimularea creării de companii campioni regionali. Schemă de ajutor de stat pentru investiții greenfield mai mari de 150 milioane de euro în industria prelucrătoare, creatoare de locuri de muncă stabile și bine plătite (grant 25% din valoarea investiției, subvenționarea parțială a dobânzii, procedură de avizare accelerată pentru toate documentele necesare).
Reducerea cu minimum 20% a numărului de avize și documente necesare și digitalizarea completă a procedurilor de raportare. Transformarea companiilor mari producătoare de energie și gaz în campioni regionali.
Extinderea IMM Invest pentru încurajarea creditării în sectoarele industriale strategice și pentru companiile cu o componentă puternică de export. Program de sprijinire a internaționalizării companiilor românești prin scheme de garanții pentru extinderea prezenței pe piața regională, inclusiv pentru construirea sau achiziția de capacități noi de producție”
Programul de guvernare mai prevede și reducerea poverii fiscale pe muncă cu până la 5% în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii.
Reforma administrației centrale
- În administrația centrală, reducem numărul de ministere la maximum 16 și numărul agențiilor cu cel puțin 25%;
- Comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor (niciun minister să nu dețină mai mult de două servicii deconcentrate la nivel teritorial);
- Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%. Regula introdusă este de maximum 2 secretari de stat/minister și maximum 4 la ministerele mari;
- Audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală, instituții regionale și companii de stat, care va sta la baza propunerilor de desființare/comasare.
- Lansarea unui program strategic de sprijin pentru eliminarea inegalităților teritoriale și accelerarea dezvoltării zonelor defavorizate din cadrul regiunilor de dezvoltare. Programul vizează investiții țintite în infrastructură, educație, sănătate și economie locală, pentru a crea oportunități concrete în comunitățile vulnerabile. Asigurăm acces egal la servicii publice de calitate, atragem investiții și stimulăm crearea de locuri de muncă, astfel încât fiecare regiune să aibă șansa unui viitor prosper.
Ciolacu: „Nu va fi un mandat ușor pentru viitorul guvern”
Marcel Ciolacu, președintele PSD: În acest moment, avem un acord politic. Cum este normal, el este premergător unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare. Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic au înțeles semnalul românilor de la alegerile generale. Cred că datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul și locul României în Europa, în NATO și nu în ultimul rând să apărăm valorile și identitatea națională.
Nu va fi un mandat ușor pentru viitorul guvern, dar așteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparență, pentru reducerea cheltuielilor bugetare și nu în ultimul rând așteptarea mediului de afaceri este pentru o predictibilitate și sustenabilitate financiară
Ne asumăm împreună acest lucru și, la final, fiecare dintre noi își va pune ultima semnătură pe acordul politic.
Kelemen Hunor: „Cea mai mare provocare să avem un buget echilibrat pentru 2025”
Kelemen Hunor, președintele UDMR: O situație de criză politică, vrem să recâștigăm încrederea cetățenilor, este cel mai important. Ne-am asumat această coaliție. După sărbători, cea mai mare provocare să avem un buget echilibrat pentru 2025 și să organizăm alegerile prezidențiale cât mai repede, dacă se poate înainte de Paște.
Ilie Bolojan: PNL a semnat acest acord pentru a avea un guvern stabil, într-o perioadă dificilă, luăm măsuri pentru a menține cheltuielile bugetare în limitele normalului. Una dintre prevederi este și desemnarea unui candidat unic.
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să aibă un candidat comun la președintie în persoana lui Crin Antonescu. Aceasta decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecarui partid.