Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crin Antonescu, candidatul agreat pentru alegerile prezidențiale din partea coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități

Din negocierile dintre partide pentru pentru formarea Guvernului, candidatul unic asumat de toate era condiția fără de care PSD ar fi intrat până la urmă în opoziție. Până la urmă ar fi căzut de comun acord să aibă un candidat unic la alegerile prezidențiale, s-a ajuns la un consens. Dintre toate numele puse pe masă de PNL, doar Crin Antonescu a fost agreat și de PSD. 

23/12/2024 , 09:18

Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliție la alegerile prezidențiale

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să aibă un candidat comun la președintie în persoana lui Crin Antonescu. Aceasta decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecarui partid.

„PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră.

Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a declarat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor.

Potrivit unor surse Euronews, Crin Antonescu chiar a acceptat să fie candidatul unic al coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități. Practic, acum s-au deblocat și dezghețat acum toate negocierile, odată cu această decizie. 

Crin Antonescu a fost președinte al PNL, a fost chiar unul dintre cei care au creat USL, acea celebră colaborare dintre PSD și PNL. În acea formulă Crin Antonescu era chiar candidatul la prezidențiale al USL, în timp ce Victor Ponta trebuia să fie premier. Între timp, social-democrații au schimbat decizia pe ultima sută de metri, iar Crin Antonescu a fost lăsat în offside. Din această cauza, el a pierdut destul de repede și susținerea în propriul partid. Atunci a fost momentul în care Klaus Iohannis a prin elan în PNL, a fost susținut și chiar a câștigat alegerile prezidențiale, iar Crin Antonescu s-a retras din politică. 

În acest moment, Crin Antonescu ar putea fi practic candidatul unic la alegerile prezidențiale dacă aceste partide merg mai departe cu negocierile până diseară. 

Surse: Candidatul comun, motiv de blocaj în Coaliție. PSD nu agreează numele propuse de PNL pentru alegerile prezidențiale

Înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, coaliția de guvernare se află într-un blocaj din cauza lipsei unui consens privind candidatul comun la alegerile prezidențiale. După o rundă de negocieri intense, liderii partidelor din coaliție nu au reușit să se înțeleagă asupra numelui candidatului, dar și asupra funcției de prim-ministru al viitorului guvern.

Partidele din coaliția proeuropeană merg la Cotroceni cu mandate separate, iar discuțiile pe tema candidatului comun pentru alegerile prezidențiale au devenit un punct de dispută major. Social-democrații insistă pe necesitatea unui candidat unic, în timp ce liberalii nu au reușit încă să vină cu o propunere care să fie acceptată de PSD.

Surse politice social-democrate au declarat că PSD a votat două variante posibile pentru viitorul guvern: fie Marcel Ciolacu va rămâne premier într-o coaliție PSD-PNL-UDMR-Minorități, fie PSD va opta pentru opoziție și va susține un guvern minoritar format din PNL, USR și UDMR. Blocajul a apărut din cauza neînțelegerilor legate de candidatul prezidențial comun.

În ceea ce privește numele testate obținute pe surse de reporterii Euronews, sunt cinci persoane care ar fi testate în momentul de față: Crin Antonescu, Emil Hurezeanu, Daniel David, Nicușor Dan și Ioan Aurel Pop. Totuși, aceste nume nu sunt agreate de către PSD.

Din informațiile Euronews România, Ioan Aurel Pop nici nu ar vrea și nici nu ar fi potrivit pentru el să candideze la alegerile prezidențiale, Daniel David, spun surse social-democrate mai degrabă se autopropune, în timp ce Emil Hurezeanu nu ar fi agreat de PSD. Mai mult decât atât, varianta Nicușor Dan este exclusă, potrivit acelorași surse. Mai rămâne Crin Antonescu care ar putea să fie agreat la limită de către cei de la PSD, dar lista nu este închisă nici pe departe.

Profilul candidatului ideal pentru PSD

Liderii PSD vor în acest moment să fie agreat principiul de candidat comun și apoi bineînțeles că vor apărea și alte nume care să fie puse în discuție și să existe sondaje pentru a vedea popularitatea lor.

Social-democrații au precizat că își doresc un candidat care să fie carismatic, să aibă abilitatea de a comunica direct cu oamenii și care să nu aibă „schelet în dulap.” În acest sens, PSD vrea să evite un alt candidat care să fie vulnerabil în fața atacurilor din partea presei, având în vedere experiența neplăcută din vară cu Cătălin Cârstoiu, care a fost nevoit să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei din cauza scandalurilor de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE