Daniel David, rector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat, la Euronews România, că cei care se regăsesc pe lista de posibili candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale trebuie testați.
”Nu este o bătălie politică de data asta. Nu este o bătălie normală între opțiuni proeuropene. Este o bătălie o opțiune europeană și o opțiune suveranist bizară susținută extern”, spune David.
Nume testate pentru funcția de președinte
- Emil Hurezeanu - ambasadorul României în Austria
- Ioan Aurel Pop - președintele Academiei Române
- Crin Antonescu - fost președinte PNL
- Nicușor Dan - primarul general al Capitalei
- Daniel David - rectorul Universității Babeș- Bolyai
Daniel David, rector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Să nu uităm că noi suntem într-o pauză dintr-o situație de criză. Problema majoră acum nu e cine va fi candidatul la prezidențiale, fiindcă într-adevăr va fi o bătălie mare în primăvară probabil sau cât de repede putem organiza alegerile între o platformă proeuropeană, care va reuni probabil și stânga, centrul și dreapta, versus o structură, o platformă suveranistă mai bizară, adesea susținută extern. Acolo este bătălia majoră.
„Ne trebuie un parlament funcțional, ne trebuie un guvern care să dea speranță oamenilor”
Ca să ajungem să ne gândim la un candidat cu șanse în primăvară, noi trebuie să facem altceva în acest moment. Și văd că lucrurile se mișcă în direcția bună. Ne trebuie un parlament funcțional, ne trebuie un guvern care să dea speranță oamenilor, să atenueze din supărarea lor împotriva sistemului politic. După aceea ne putem gândi la diverși candidați.
Singura mea discuție cu un președinte de partid a fost cu domnul Kelemen Hunor. Celelalte discuții au fost cu linia a doua sau a treia, cum am mai spus. Eu, de fiecare dată, am spus următorul lucru: Nu cred că așa trebuie făcut, cred că partidele proeuropene trebuie să se pună la masă, să facă o listă orientativă cu candidați care vin din diverse zone și, înainte de a se angaja pentru un astfel de candidat, el trebuie testat ca să vezi ce vor oamenii. Fiindcă a fost un vot anti-sistem foarte puternic. Din această intercațiune între ce vor oamenii și ce își pot asuma partidele, candidatul care are șanse să câștige din partea platformei proeuropene trebuie să fie susținut fiindcă este o miză extraordinar de mare pentru țară. Nimeni nu are voie să spună nu, dacă are această șansă.
„Candidații menționați toți sunt oameni rezonabili, proeuropeni”
Am înțeles că lista au discutat-o. Ei au ales să o prezinte oamenilor înainte să facă testările. E opțiunea lor, până la urmă.
Candidații menționați toți sunt oameni rezonabili, proeuropeni, aleși probabil pe niște criterii foarte clare. Domnul Ioan Aurel Pop, un intelectual de centru stânga, dar și cu oarecare priză în zona mai suveranist europeană. Domnul Crin Antonescu, fost președinte de partid, centru-dreapta, acceptat în zona stânga. Domnul Hurezeanu, în ultimii zece ani un diplomat de carieră care are conexiune bună și cu partea stângă și cu partea dreaptă. Domnul Nicușor Dan și-a angajat candidatura mai pe cont propriu, nu știu în ce măsură asta place și blocului european. Sunt oameni rezonabili. Dar înainte de a ne angaja pentru un om sau pentru altul, vreau să vpd ce spun oamenii în diverse sondaje.
„Este o bătălie între o opțiune europeană și o opțiune suveranist bizară susținută extern”
Este un prim stadiu, o listă orientativă. Ceea ce este un lucru bun. Oamenii din această listă trebuie să fie testați riguros atât în diasporă, cât și în țară. Nu este o bătălie politică de data asta. Nu este o bătălie normală între opțiuni proeuropene. Este o bătălie între o opțiune europeană și o opțiune suveranist bizară susținută extern.