Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Parchetul o anchetează pe Diana Șoșoacă pentru declarațiile antisemite de după respingerea candidaturii

Sursele Euronews confirmă că Parchetul General s-a autosesizat, luni, și o anchetează pe Diana Șoșoacă pentru promovarea de simboluri legionare și antisemite.

Parchetul General o anchetează pe Șoșoacă, după ce aceasta ar fi promovat mesaje pro-legionare și antisemite

Prin discursul său, dintr-un clip înregistrat după respingerea candidaturii, Șoșoacă ar fi încalcat prevederile articolului 5, din OUG 31/2002.

  • Art. 5, OUG 31/2002: Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Parchetul General a deschis un dosar penal și s-a autosesizat, potrivit surselor Euronews România, după ce a fost vizionat un clip – o transmisiune în direct, pe Youtube, mai exact – pe care Diana Șoșoacă a făcut-o sâmbătă noaptea, imediat după ce a aflat că judecătorii CCR i-au respins candidatura la prezidențiale. Eurodeputata ar fi făcut trimitere la doctrina legionară, argumentând ceea ce i se întâmplă în momentul de față. Şoşoacă l-a omagiat pe fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

„Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât Trăiască Legiunea şi Căpitanul care au fost omorâţi de aceeaşi putere jidănească care a acţionat şi acum. Ruşine tuturor!”, ar fi spus Şoşoacă, potrivit sursei menționate anterior.

Tot luni, fostul europarlamentar USR, Vlad Gheorghe, a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva Dianei Şoşoacă pentru antisemitism şi promovarea de concepţii fasciste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE