Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, rămâne sub control judiciar. Magistrații au respins contestația depusă față de măsura preventivă prin care i se interzice exercitarea funcției.
Iulian Dumitrescu, șeful CJ Prahova, sub control judiciar
Iulian Dumitrescu este cercetat de procurorii anticorupție pentru luare de mită și fals în declarații și se află sub control judiciar de două săptămâni.
Potrivit anchetatorilor, el ar fi cerut indirect unui om de afaceri o mită de peste 47 de milioane de lei, dintre care a primit 16 milioane. În schimb, afaceristul, care avea în derulare un contract cu CJ Prahova, ar fi primit încă un contract.
Sora și cumnatul șefului CJ Prahova au fost și ei plasați sub control judiciar și sunt cercetați pentru complicitate la luare de mită și fals. Și în cazul lor, judecătorii au respins contestația. Deciziile sunt definitive.
Judecătorii, în pronunțare. Iulian Dumitrescu nu a făcut comentarii la ieșirea din sala de judecată
Tribunalul Bucureşti a amânat, joi, pronunţarea asupra contestaţiei formulate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, împotriva măsurii controlului judiciar dispusă faţă de acesta de procurorii DNA.
Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că pronunţarea a fost amânată pentru data de 12 februarie.
Iulian Dumitrescu a ieșit din sala de judecată, însoțit de avocat. Șeful CJ Prahova a zis că nu comentează nimic, pentru că nu are voie.
„Nu am voie să vorbesc, așa că nu are rost să mă întrebați. Dacă aveam voie, vorbeam”, a spus Dumitrescu.
Totuși, avocatul lui a oferit detalii, susținând că nu ar fi întemeiată măsura controlului judiciar și a explicat de ce consideră ei că interpretarea mitei este un act comercial, dar și că este nevoie de o expertiză.
Ulterior, au ieșit și sora, și cumnatul lui Iulian Dumitrescu de la tribunal. Nici ei nu au făcut comentarii.
Judecătorii au rămas în pronunțare în acest caz.
Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova, vrea să scape de măsura controlului judiciar în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupție
Joi dimineață, au ajuns la tribunal sora și cumnatul lui Iulian Dumitrescu, însă nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor. La câteva minute distanță, acolo a ajuns și Iulian Dumitrescu, cercetat sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals în declaraţii.
Toți trei contestă măsura controlului judiciar în dosarul în care sunt cercetați pentru fapte de corupție.
Sora lui Iulian Dumitrescu este cercetată pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar cumnatul șefului CJ Prahova, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
Cristian Ene, avocatul lui Iulian Dumitrescu: „Am contestat controlul judiciar pentru ca judecătorul să pronunțe dacă există sau nu elemente care să determine o asemenea măsură. Doi, s-au depus toate documentele la DNA încă dinainte și la momentul percheziției. Trei, interpretarea sumei respective este, din punctul nostru de vedere, un act comercial, tocmai de aceea urmează ca judecătorii să pronunțe”.
Știrea inițială:
Iulian Dumitrescu demisionează din toate funcțiile deținute în PNL. Șeful CJ Prahova, sub control judiciar după ce ar fi primit peste 16 milioane lei de la un afacerist
Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, a fost vizat joi de percheziții ale procurorilor DNA, în dosarul în care sunt efectuate cercetări în legătură cu un contract de proiectare şi execuţie a centurii oraşului Mizil, potrivit Agerpres.
Iulian Dumitrescu își dă demisia din toate funcțiile din PNL. ”Partidul nu are nicio legătură cu această speță”
Președintele CJ Prahova a anunțat că demisionează din toate funcțiile din PNL. Iulian Dumitrescu se află sub control judiciar, după ce a fost audiat ore bune la sediul DNA. Au primit aceeași măsură sora și cumnatul lui, în dosarul în care toți trei sunt bănuiți de fapte de corupție. Potrivit DNA, cei 3 i-ar fi cerut aproape 10 milioane de euro mită, unui om de afaceri.
”Având în vedere existența dosarului în care D.N.A. mi-a adus acuzațiile prezentate public, am luat decizia să demisionez din toate funcţiile din partid, deoarece partidul nu are nicio legătură cu această speță.
Așa cum am mai afirmat, am pus la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele solicitate.Colaborez cu instituţiile statului pentru a se lămuri cauza și a se afla adevărul faptic.Conform legii, sunt în continuare beneficiarul prezumției de nevinovăție”, este mesajul transmis de Iulian Dumitrescu, pe Facebook.
Iulian Dumitrescu, sora și cumnatul său, plasați sub control judiciar
Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a fost plasat sub control judiciar, după ce a fost audiat la sediul DNA. Anunțul a fost făcut de avocatul acestuia, Cristian Ene.
Pe durata controlului judiciar, Dumitrescu are și interdicția de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, timp de 60 de zile. Cel mai probabil, el a contesta măsura preventivă.
La ieşirea din sediul DNA Bucureşti, Iulian Dumitrescu nu a vrut să facă declaraţii.
Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul surorii și cumnatului lui Dumitrescu. Aceștia au fost aduși în jurul orei 15 la DNA, cu două ore înaintea șefului CJ Prahova.
Iulian Dumitrescu, acuzat de luare de mită și fals în declarații
”Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părților sociale deținute de persoana fizică de la pct. 3 (cumnatul acestuia, n.red) la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova și ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei.
Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziționării societății comerciale de la persoana fizică de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.
Ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 2 (sora lui Dumitrescu, n.red) ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societății tranzacționate care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023. Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate ar fi dat o declarație necorespunzătoare adevărului”, susțin procurorii DNA.
DNA: Iulian Dumitrescu nu ar fi menționat sumele în declarația de avere
”Cei doi complici, deși nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societății tranzacționate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu Iulian, sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia.
Totodată, inculpatul Dumitrescu Iulian în declarațiile de avere din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 și 15.06.2023, după caz:
- ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei
- nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la persoana menționată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei
- nu ar fi menționat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menționată la pct. 2.
Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc.
În cauză procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați, asupra unui bun imobil aparținând inculpatului Dumitrescu Iulian și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici”, notează DNA:
Procurorii anticorupție mai spuns că ”în dosar se mai efectuează cercetări și față de Vasile Anna-Maria, administrator public al județului Prahova și Președinte CA la Distribuție Energie Electrica România SA cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, constând în esență în aceea că nu a menționat în 29 de declarații de avere 2 terenuri deținute de soțul său”.
Iulian Dumitrescu, acuzat de fapte de corupție
Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a ajuns în urmă cu aproximativ o oră la sediul DNA. Sora și cumnatul lui sunt și ei audiați de mai multe ore, în dosarul în care sunt bănuiți de fapte de corupție.
Procurorii anticorupție au descins în 19 locații, printre care sediul Consiliului Județean și sediul Hidro Prahova, cel mai mare furnizor de servicii de apă şi canalizare din judeţ, companie al cărei principal acţionar este Consiliul Județean Prahova. Surse din cadrul anchetei spun președintele CJ Prahova este acuzat de luare de mită și fals în declarații.
Procurorii DNA, însoțiți de jandarmi, au descins acasă la Iulian Dumitrescu, la locuința surorii lui, dar și la Consiliul Județean Prahova. În același dosar, au avut loc percheziții și acasă la mai mulți funcționari, dar și la câteva societăți comerciale.
Potrivit surselor Euronews, ancheta vizează modul în care a fost acordat contractul pentru realizarea șoselei de centură a orașului Mizil, contract în valoare de 85 de milioane de lei, semnat în anul 2023.
Întrebat dacă are vreo implicare în dosarul referitor la centura Mizilului, Dumitru Tudone, vicepreședinte CJ Prahova, a răspuns că doar în ”tot ce ține de modul administrativ” și consideră că licitația în acel caz s-a făcut corect.
Numele lui Iulian Dumitrescu a mai apărut într-un dosar de trafic de influență, spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat al procurorilor DNA Constanța. Acesta ar fi fost interceptat în timp ce îi cerea fostului ministru al Transporturilor Cătălin Drulă favoruri legate de menținerea în funcție a unor persoane.
Șeful USR face acuzații dure la adresa liderului PNL Iulian Dumnitrescu și al partidului din care face parte.
Cătălin Drulă, președintele USR: ”Era o rețea constituită în jurul PNL prin care se dădeau niște comenzi pentru niște nave la prețuri supraevaluate. Un proiect de achiziție a patru șalupe la preț dublu față de cel care le vindea. Adică un șantier din Estonia. Deci putem specula că parandărătul aici era de vreo 50 de milioane de lei. Trebuiau în viziunea celor de la PNL, domnul Dumitrescu și acoliții săi menținuți în poziții cheie oamenii care facilitau aceste șpăgi”
Iulian Dumitrescu este unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL și președintele filialei din Prahova a PNL. În prag de alegeri, ancheta care vizează unul dintre cei mai influenți lideri liberali riscă să afecteze imaginea coaliției PSD-PNL.
Ce avere are Iulian Dumitrescu
Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, este unul dintre cei mai influenţi oameni din PNL, dar şi un om politic extrem de discret, care evită apariţiile publice. El a deţinut două mandate de senator, unul de senator de Călăraşi şi un altul de senator de Prahova. În vârstă de 51 de ani, Dumitrescu este născut în judeţul Prahova, la Vălenii de Munte, însă mare parte a carierei sale politice s-a desfăşurat în judeţul Călăraşi. Conform celei mai recente declarații de avere, Iulian Dumitrescu deține, împreună cu soția sa, două apartamente în București și o mașină de teren. În 2020 a vândut două terenuri în comuna Berceni și în Dâmbovița pentru suma de 350.000 de euro. Are un credit bancar de 140.000 de euro și datorează 180.000 de dolari unei persoane. Tot la capitolul împrumuturi, menționează că a împrumutat trei persoane cu 180.000 de euro și a mai dat 45.000 de lei partidului.
Președintele CJ a scris pe pagina sa de Facebook că este dispus să coopereze cu anchetatorii și că va pune la dispoziție ”toate informațiile și datele de care au nevoie”. El a mai spus că nu se ascunde în spatele funcției sale și că nu are nimic de ascuns.
"În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie. Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns", a scris Dumitrescu pe pagina sa de Facebook.
De ce este suspectat președintele CJ
În dosar mai sunt efectuate percheziţii la domiciliul preşedintelui CJ Prahova, dar şi la mai mulţi membri ai familiei, printre care şi la sora acestuia, spun surse judiciare pentru Agerpres.
Sursele menţionate au arătat că preşedintele CJ Prahova ar fi suspectat de luare de mită şi fals în declaraţii, iar ancheta ar viza modul prin care ar fi fost încheiat contractul de proiectare şi execuţie a centurii oraşului Mizil.
Klaus Iohannis, despre ancheta DNA care îl vizează pe preşedintele CJ Prahova
”Am văzut aceste ştiri în această dimineaţă. Nu cred că afectează semnificativ fiindcă aceste chestiuni nu se îndreaptă, cel puţin din câte am înţeles din ştiri, spre activitatea politică, ci spre activitatea economică şi aici fiecare trebuie să răspundă dacă este întrebat de procurori. Nu îmi imaginez că va avea o astfel de acţiune vreo implicare politică semnificativă. Sigur, vor fi unii care vor încerca să facă legături, dar trebuie să admitem faptul că procurorii au tot dreptul să verifice persoane şi politice dacă apar nişte semnale clare”, a declarat Iohannis.