Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul dedicat AI de la Paris: UE caută investiții în tehnologie pentru dezvoltarea sectorului militar

Apărarea este unul dintre subiectele importante discutate la Summitul pentru Acțiune privind AI de la Paris. Emmanuel Macron încearcă să atragă investiții pentru a impulsiona Franța și Europa să reducă decalajul față de SUA și China când vine vorba de inteligența artificială, mai ales în domeniul militar. La eveniment participă șefi de stat, înalți oficiali guvernamentali și oameni de știință din aproximativ 100 de țări.

Apărarea, pe agenda summit-ului privind AI de la Paris

În cadrul summit-ului dedicat inteligenței artificiale, comunitatea militară s-a reunit pentru a discuta despre impactul noilor tehnologii asupra conflictelor din întreaga lume. Președintele Macron a îndemnat Franța și Uniunea Europeană să își intensifice eforturile pentru a nu rămâne în urmă în domeniul inteligenței artificiale, în special în sectorul apărării.

Unul dintre principalele obstacole în calea unei cooperări la nivelul Blocului Comunitar este reprezentat de accesul la date. Pentru a fi eficienți, algoritmii au nevoie de diferite tipuri de date. Numeroși producători de arme sunt, însă, reticenți în a împărtăși astfel de informații.

Christophe Meyer, expert în inteligență artificială: „Există, probabil, o problemă, care nu se întâlnește doar în Franța sau în Europa, și anume accesul la date, deoarece avem de-a face cu date clasificate, date cu caracter confidențial, iar când vine vorba de date naționale, este evident că nu le putem partaja după bunul plac.”

Potrivit unui comandant NATO, conflictele actuale, precum invazia Rusiei în Ucraina, demonstrează că membrii alianței nu au de ales decât să țină pasul cu ritmul noilor schimbări tehnologice.

Pierre Vandier, Comandantul suprem al forțelor aliate de transformare ale NATO: „Capacitatea de adaptare la cursul de acțiune al unui inamic este foarte importantă. Vedeți asta în Ucraina. Prin urmare, știți, vorbim despre o chestiune de supraviețuire. Obligațiile aliaților sunt interoperabilitatea, astfel încât cei 32 de membri să poată lucra împreună cu încredere cu privire la datele pe care le utilizează și cu reguli care sunt înțelese de toți. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că fluxurile de date produse de diverșii aliați pot fi utilizate împreună, astfel încât să poată participa la aceeași situație.”

Summit-ul dedicat Inteligenței Artificiale se dovedește a fi un eveniment important pentru cooperarea militară la nivelul Uniunii Europene. Încă din prima zi a lucrărilor, o companie cu sediul în Germania, specializată în apărare, s-a asociat cu un start-up francez de Inteligență Artificială, pentru a dezvolta sisteme de nouă generație pentru apărarea UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE