Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa vrea propria revoluție AI. Cum s-a raportat până acum UE la inteligența artificială și de ce a devenit un subiect de interes pentru blocul comunitar

Înalți oficiali ai Uniunii Europene sunt acum dornici să arate companiilor tehnologice, fondatorilor și investitorilor deopotrivă că Europa poate fi un loc minunat și pentru a face afaceri.

Inovația în materie de inteligență artificială a devenit subiect de discuție de când președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a început noul mandat în decembrie. Aceasta a văzut în inteligența artificială o potențială baghetă magică pentru revigorarea economiei europene, potrivit Politico.

Strategia UE în materie de inteligență artificială va fi lansată la nivel mondial cu ocazia Summitului de acțiune privind inteligența artificială, care va avea loc în Franța, în perioada 10-11 februarie, și în cadrul căruia conducerea blocului va trebui să dea tot ce are mai bun.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a dublat eforturile pentru a câștiga cursa globală a inteligenței artificiale prin reducerea normelor și sprijinirea investițiilor mari, în timp ce apariția modelului chinez de inteligență artificială DeepSeek arată că și alte regiuni au șanse de a se impune.

UE, în schimb, are Legea privind inteligența artificială, care limitează anumite servicii de inteligență artificială potențial riscante. Dispozițiile sale vor fi puse în aplicare în următorul an și jumătate.

În timp ce UE descrie normele ca oferind certitudine juridică pentru o nouă tehnologie incertă, acestea au fost o problemă pentru companiile de tehnologie, care susțin că astfel de legi nu fac decât să contracareze ambițiile Europei în materie de inteligență artificială.

Virkkunen și alți oficiali UE au vorbit relativ puțin despre Legea AI, care la începutul lunii februarie a interzis o serie de practici AI potențial problematice. De asemenea, aceștia nu par să se fi pronunțat cu privire la elaborarea de norme voluntare pentru modelele unor companii precum OpenAI, spre consternarea companiilor implicate.

Cum s-a raportat UE la inteligența artificială până acum

Von der Leyen și-a început primul mandat în fruntea organismului de reglementare al UE în 2019, promițând o legislație care să abordeze „implicațiile umane și etice” ale AI. Proiectul de lege privind AI a fost adoptat doi ani mai târziu, în aprilie 2021. Până la jumătatea anului 2024, tonul s-a schimbat, von der Leyen solicitând un al doilea mandat și promițând să abordeze problemele care ar putea frâna creșterea economică a UE, cum ar fi excesul de birocrație.

Europa era deja lider în ceea ce privește siguranța AI, a susținut von der Leyen: „Acum trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a deveni un lider mondial în inovarea AI”. Această sarcină a fost încredințată noului șef al Comisiei pentru tehnologie, Henna Virkkunen din Finlanda.

În SUA se află cei mai importanți furnizori de modele AI, cum ar fi seria GPT a OpenAI, Google Gemini și Anthropic's Claude. Statele Unite găzduiesc, de asemenea, cei mai mari furnizori de cloud din lume - Amazon, Microsoft și Google - și gigantul de cipuri de inteligență artificială Nvidia.

Întreprinderile europene au fost chiar foarte lente în a utiliza tehnologia, doar 13 % dintre acestea adoptând inteligența artificială.

Virkkunen, aflată în funcție de doar două luni, a încercat să corecteze această tendință.

Pentru început, ea a anunțat o investiție de 1,5 miliarde de euro în șapte supercomputere optimizate pentru IA, jumătate din sumă fiind finanțată de UE. Supercomputerele ar trebui să ajute startup-urile europene de inteligență artificială cu pregătirea rivalilor ChatGPT.

Ea a semnalat, de asemenea, că UE este deschisă pentru afaceri, spunând Forumului Economic Mondial de la Davos, în ianuarie, că acțiunea este crucială „pentru că știm că suntem foarte mult în urmă acum când vine vorba de inovare și investiții în Europa”.

Scopul nostru este să promovăm inovarea și investițiile în AI în UE”, a scris ea pe Instagram după o convorbire cu președintele francez Emmanuel Macron și 20 de directori de companii europene din domeniul AI.

Banii, o posibilă dificultate în dezvoltarea AI în Europa

Banii vorbesc mai tare decât regulile, mai ales când vine vorba de planul masiv de investiții al SUA în hardware pentru inteligență artificială.

UE va întâmpina dificultăți în a se alinia acestui plan, deoarece bugetele țărilor membre rămân sub presiune, iar eforturile de a deschide piețele de capital pentru investitori stagnează.

Trebuie să cheltuiți mulți bani, iar ceea ce cheltuim acum este total insuficient”, a declarat Axel Voss, un deputat german din Parlamentul European care conduce lucrările privind normele UE în materie de răspundere pentru AI.

UE trebuie să accelereze investițiile după apariția DeepSeek

Pe fondul competiției tot mai intense dintre marile puteri tehnologice, China a făcut un pas important prin dezvoltarea modelului de inteligență artificială DeepSeek.

Acest sistem avansat de AI, susținut de companii chineze de top, amenință să schimbe echilibrul global al inovației digitale. În timp ce SUA își consolidează poziția prin giganți precum OpenAI, Google și Nvidia, iar UE încearcă să își găsească locul pe harta tehnologică, China devine un jucător tot mai influent. DeepSeek ar putea reprezenta un punct de cotitură în cursa globală pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, determinând Uniunea Europeană să-și accelereze investițiile și să-și reevalueze strategia de reglementare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE