Utilizarea inteligenței artificiale pe frontul din Ucraina a schimbat fața războiului. Asistăm la ofensive complet robotizate și coordonate de AI, iar ministrul Apărării de la Kiev anunță formarea primelor unități militare compuse doar din roboți.
La ce sunt folosiți roboții pe câmpul de luptă
Unitățile robotice și-au demonstrat deja capabilitatea de a efectua cu succes atât operațiuni ofensive cât și defensive, de a asigura suportul logistic al trupelor umane aflate pe front, precum și de a evacua soldații răniți din prima linie. De asemenea, roboții sunt folosiți și pentru minarea sau deminarea terenurilor.
Una dintre cele mai de succes operațiuni militare complet robotizate în care inteligența artificială a avut un rol crucial s-a desfășurat în decembrie, în regiunea Harkov, din nordul Ucrainei. Roiuri de drone aeriene de luptă, coordonate de AI, precum și roboți kamikaze încărcați cu explozibil, au atacat pozițiile ruse. Și au câștigat, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii 13 a Gărzii Naționale, pentru Forbes.
Dacă roiurile de drone sunt deosebit de eficiente, vehiculele fără pilot, care luptă la sol își dovedesc limitele, au concluzionat militarii ucraineni. Rușii folosesc și ei inteligența artificială, iar marile lor succese s-au înregistrat în ceea ce privește identificarea și eliminarea blindatelor primite de Kiev de la țările vestice.
În direct la Euronews România, Tudor Curtifan, redactor-șef la Defense Romania, a vorbit despre intrarea într-o nouă epocă a conflictelor militare.
Tudor Curtifan, redactor-șef Defense Romania: „Nu știu în ce măsură (n.r. inteligența artificială) va schimba rezultatul conflictului, dar cu siguranță din acest moment intrăm într-o nouă epocă a conflictelor militare, într-o epocă a tehnologiei, a inteligentei artificiale. Marile puteri investesc enorm în inteligența artificială. China investește mai mult decât SUA, iar asta e o mare problemă pentru America. Viitorul va fi un război mixt între infanteria veche, cum am văzut în Ucraina, și operațiuni a dronelor. Acum și dronele au vulnerabilități, inclusiv pe zona de AI. E o situație foarte dinamică. Suntem într-o continuă adaptare. Dronele aeriene sunt mult mai eficiente decât cele terestre. Ucraina a folosit și drone terestre în războiul cu Rusia. Federația Rusă nu a investit în componenta dronelor în ultimii ani, ci în cea navală. Dacă ne uităm în istorie, cam în toate marile războaie Federația Rusă a avut în primul an sau în primii doi ani dificultăți, după care a reușit să se adapteze. Așa s-a întâmplat și acum. Rusia investește în drone și cred că beneficiază de tehnologie nu doar din Iran, ci mai ales din China.”