Liderul mondial în domeniul inteligenței artificiale (AI), OpenAI, care se confruntă cu concurența din partea platformei chineze DeepSeek, a dezvăluit un nou instrument de „cercetare aprofundată” pentru ChatGPT, luni, la Tokyo, în marja unui eveniment organizat împreună cu partenerul său japonez Softbank, transmite AFP.
Acest anunț vine în contextul în care apariția start-up-ului chinez, care propune un robot conversațional puternic și la costuri reduse, pune sub semnul întrebării modelul economic din acest sector.
Compania americană OpenAI - al cărui instrument conversațional ChatGPT a marcat apariția AI generative în rândul publicului larg în 2022 - și-a prezentat luni noua funcție, capabilă să realizeze în câteva zeci de minute ceea ce unui om i-ar lua ore întregi.
„Deep research este noul instrument care poate funcționa în beneficiul dumneavoastră în mod independent: îi oferiți o instrucțiune (prompt), iar ChatGPT va găsi, analiza și sintetiza sute de surse online pentru a crea un raport cuprinzător, de nivelul unui analist (uman)”, a asigurat compania.
Suficient pentru a zgudui lumea muncii, potrivit lui Sam Altman, CEO-ul OpenAI, care a urcat plin de entuziasm pe scena unui forum de afaceri din Tokyo.
„Este un sistem care - aceasta este doar o estimare din partea mea (...) - poate atinge un procent de o singură cifră (între 1 și aproape 10%, n.r.) din toate sarcinile valoroase din punct de vedere economic din lume”, a afirmat el.
Cursa cu China în domeniul AI
OpenAI și gigantul japonez de investiții în tehnologie SoftBank sunt parteneri în cadrul 'Stargate', un nou proiect cu investiții de cel puțin 500 de miliarde de dolari în infrastructura AI în Statele Unite, dezvăluit recent de președintele american Donald Trump, notează AFP.
Acest proiect se înscrie în rivalitatea chino-americană în creștere: chatbot-ul DeepSeek a uimit Silicon Valley prin capacitatea sa de a-i egala pe rivalii săi americani la o fracțiune din costul acestora, funcționând cu cipuri cu putere mai mică și consumând mai puțină energie.
Săptămâna trecută, OpenAI a acuzat companiile chineze că încearcă să-i copieze modelele AI folosind un proces numit distilare - transferând cunoștințe de la un model mare, deja antrenat, la unul mai mic - contrar condițiilor de utilizare ale start-up-ului californian.
Cu toate acestea, „nu avem nicio intenție să urmărim DeepSeek în acest moment. Vom continua pur și simplu să construim produse excelente și să fim lideri mondiali în materie de capacități de modelare. Asta va funcționa bine”, a declarat Sam Altman, luni, în fața presei.
Într-un interviu acordat cotidianului japonez Nikkei, Altman estimase anterior că, în curând, China ajunge din urmă „în mod semnificativ” tehnologiile AI dezvoltate în Statele Unite.
DeepSeek este „un model bun”, care evidențiază concurența serioasă pentru tehnologia de raționament AI, însă „nivelul său de capacitate nu este nou”, a declarat el pentru cotidianul japonez.
„Dacă regimurile autoritare folosesc greșit o AI puternică pentru a-și consolida puterea, acesta ar fi un lucru rău”, a avertizat, de asemenea, Altman.
Glob de cristal
Sam Altman s-a întâlnit luni cu CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, la un forum care reunește aproximativ 500 de companii japoneze, unde SoftBank și OpenAI au anunțat un joint-venture pentru a aduce AI avansată întreprinderilor din arhipelag.
„Tocmai a fost semnat oficial un memorandum de înțelegere între SoftBank și Open AI în vederea creării unei co-întreprideri în părți egale”, a declarat Masayoshi Son, introducând un nou produs numit „Cristal”.
Son, ținând în mână un glob de cristal violet, a spus că acest produs, „Cristal”, va folosi AI pentru a oferi companiilor servicii de asistență personalizate, analizând în timp real date de sistem, rapoarte, e-mailuri și întâlniri.
Potrivit unei declarații comune, SoftBank „va cheltui 3 miliarde de dolari anual pentru a implementa soluțiile OpenAI în companiile din grupul său”.
Întreprinderea comună „va servi drept o rampă de lansare pentru introducerea agenților AI adaptați nevoilor unice ale companiilor japoneze, stabilind în același timp un model de adoptarea la nivel mondial”, se arată în comunicat.
Sam Altman și Masayoshi Son s-au întâlnit luni seara cu premierul japonez Shigeru Ishiba. Acesta din urmă urmează să călătorească la Washington la sfârșitul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu Donald Trump - AI numărându-se, potrivit AFP, printre subiectele de discuție avute în vedere.