Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Unul din patru oameni alege să doarmă mai puțin pentru a sta pe dispozitive electronice

O treime dintre utilizatorii de internet din Franța au declarat că au simțit efecte nocive ale folosirii dispozitivelor electronice în afara serviciului sau a studiilor, iar una din patru persoane a declarat că își limitează somnul pentru a sta pe un ecran cel puțin o dată pe săptămână.

Cei mai tineri respondenți au fost cei mai susceptibili de a fi afectați, 57% dintre tinerii sub 20 de ani și 49% dintre cei cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani spunând că au experimentat un efect nociv din cauza ecranelor, potrivit Euronews.com.

Sondajul anual a fost realizat de Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța (Insee) la începutul anului 2023 și a inclus 31.000 de gospodării care au răspuns prin poștă, internet și telefon. Respondenții au avut vârste cuprinse între 15 și 74 de ani.

Pe lângă impactul asupra somnului, printre celelalte efecte nocive raportate se numără neglijarea hobby-urilor sau dorința obsesivă de a se uita la un ecran. Persoanele sub 30 de ani au fost mai predispuse să își limiteze timpul de somn din cauza ecranelor decât respondenții mai în vârstă.

De asemenea, sondajul a constatat că o treime dintre utilizatorii de internet au încercat anterior să își limiteze utilizarea ecranelor. Dintre aceștia, aproximativ 7% nu au reușit să facă acest lucru.

Conflictul și depresia

Aproximativ 5% dintre utilizatorii de internet din Franța au declarat, de asemenea, că au avut un conflict din cauza utilizării ecranelor și aproximativ 4% au declarat că s-au simțit deprimați din cauza ecranelor de telefon sau de calculator.

Această situație a fost mai ridicată în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, aproximativ 11% dintre aceștia declarând că s-au simțit deprimați după utilizarea unui ecran.

Utilizarea telefoanelor sau a ecranelor de calculator a fost, de asemenea, considerată o sursă de conflict în familie, 9% dintre persoanele care locuiesc într-o gospodărie cu cel puțin un minor spunând că au avut un conflict cu cei dragi cel puțin o dată pe săptămână din cauza utilizării ecranelor.

Insee a declarat că ecranele au contracarat impactul obișnuit al vârstei asupra stării de bine, sentimentul de depresie în rândul celor cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani fiind cu doar 0,2 puncte mai mic decât media adulților.

Mai multe studii au analizat impactul ecranelor asupra sănătății, inclusiv faptul că acestea pot duce la un stil de viață mai sedentar.

Cu toate acestea, un studiu de amploare realizat anul trecut de Universitatea Oxford asupra sănătății psihologice a două milioane de persoane nu a găsit niciun „pistol fumegând” care să facă legătura între tehnologie și bunăstare.

Cercetătorii au declarat totuși că este nevoie de mai multe date din partea companiilor de tehnologie cu privire la impactul utilizării internetului asupra sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE