Toți oamenii au nevoie de somn pentru a putea supraviețui, însă un somn de calitate este important.
Majoritatea oamenilor preferă să doarmă pe o parte. Acest lucru este benefic, deoarece cei care stau întinși pe spate sunt mai susceptibili de a dormi prost sau de a avea dificultăți de respirație în timpul nopții, potrivit Science Alert.
În cele mai multe cazuri, avem tendința de a ne mișca destul de mult în timpul nopții. Un studiu realizat pe 664 de persoane a constatat, în medie, că participanții își petreceau aproximativ 54% din timp în pat dormind pe o parte, aproximativ 37% pe spate și aproximativ 7% pe față.
Bărbații (în special cei cu vârsta sub 35 de ani) tind să fie cei mai neliniștiți, cu mai multe schimbări de poziție și mișcări ale brațelor, coapsei și a părții superioare a spatelui în timpul nopții.
Acesta poate să nu fie un lucru rău, deoarece mișcarea corpului în timpul nopții este un lucru benefic.
În timpul somnului, corpul tău va ține evidența oricărei dureri sau disconfort
În timpul somnului, corpul tău va ține evidența oricărei dureri sau disconfort și își va ajusta poziția în consecință. Acesta este motivul pentru care de obicei evităm dezvoltarea escarelor în viața de zi cu zi.
Dacă descoperi că nu te poți mișca, deoarece partenerul tău ocupă prea mult loc în pat, ia în considerare schimbarea părților sau achiziționarea unui pat mai mare. Este recomanda să ai spațiu pentru a-ți putea schimba poziția.
Să te simți confortabil este cheia. Nu există nicio cercetare de calitate care să ofere dovezi clare pentru o „poziție optimă de somn”. Vârsta, greutatea, mediul, activitățile și dacă ești însărcinată, toate joacă un rol.
În mod ideal, trebuie să găsim o poziție care să ne ajute să dormim bine și una care să evite să ne trezim cu orice durere.
Potrivit unuistudiu, persoanele care s-au odihnit într-o poziție în care există o rotație a coloanei vertebrale s-au trezit cu mai multă durere dimineața.
Cu toate acestea, deși unele forme de dormit lateral pot exercita o anumită presiune asupra coloanei vertebrale, se pare că pozițiile laterale, în general, sunt încă mai bune decât celelalte opțiuni.
Ce pernă să aleg?
Alegerea pernei potrivite este vitală pentru un somn bun.
S-a constatat că lipsa de sprijin pentru cap și gât în timpul somnului afectează grav alinierea coloanei vertebrale și provoacă probleme musculare, cum ar fi dureri de gât, dureri de umăr și rigiditate musculară.
Materialul pernei nu pare să afecteze coloana vertebrală. În schimb, forma și înălțimea contează. O pernă în formă de U vă poate ajuta să aveți un somn mai lung, iar o pernă în formă de rulou poate reduce durerea de dimineață.
Salteaua potrivită
Din păcate, știința nu ne-a dat un răspuns cu privire la care este salteaua optimă.
Cu toate acestea, există saltele proaste. Dacă patul tău este lăsat, și-a pierdut fermitatea, dezvoltă arcuri zgomotoase sau prezintă semne clare de uzură, ia în considerare schimbarea saltelei.
Rotirea saltelei poate ajuta la longevitate și la îmbunătățirea confortului. Acest lucru ar trebui făcut de cel puțin două ori pe an.
Alte sfaturi pentru un somn odihnitor
Setați o temperatură mai rece în cameră. Temperatura ideală pentru somn este de 18,3°C (între 15-19°C). Temperaturile mai ridicate pot afecta somnul.
De asemenea, este important să aerisiți periodic camera.
Evitați stimulente precum cofeina, care pot afecta drastic calitatea somnului.
În cele din urmă, asigurați-vă că nu vă culcați cu vezica plină, deoarece va trebui să vă treziți noaptea, iar somnul va fi afectat.