Pentru mii de americani a doua casa a devenit Europa. Pe măsură ce valoarea monedei euro scade , cumpărătorii americani se îngrămădesc în Europa în căutarea proprietății.
Potrivit companiei imobiliare Knight Frank, căutările de proprietăți franceze de către cumpărători din SUA au crescut cu 37% în primele cinci luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Orașele din toată Europa se confruntă cu „aceeași tendință”, scrie Kate Everett-Allen, partener în cercetare rezidențială la Knight Frank.
Piețele din Paris, Veneția și Toscana atrag un volum mai mare de interes din SUA, dar la fel de apreciate sunt și Mallorca, Sardinia și sudul Franței. Alte părți ale continentului se confruntă cu o tendință similară.
Potrivit serviciilor portugheze de imigrare și frontiere, numărul americanilor care trăiesc în țară s-a dublat de la 3.300 în 2018 la 6.900 în 2021. În cadrul programului „Golden Visa” al Portugaliei, americanii care cumpără o proprietate în Portugalia trebuie să petreacă doar șapte zile pe an. în țară să se califice pentru cetățenie după cinci ani.
Grecia este o altă destinație populară. Solicitările americanilor care doresc să se mute acolo au crescut cu 40% în aprilie-iunie 2022, comparativ cu 2021, potrivit Sotheby's International Realty.
Cetăţenii SUA se adună atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale, spune Mark Harvey, şeful departamentului internaţional al Knight Frank .
„În trecut, interesul SUA s-a concentrat asupra orașelor care oferă cultură și conectivitate de la Roma la Paris și de la Barcelona la Florența. Dar acum vedem cumpărători din SUA vizează zonele tradiționale de centură solară, ceea ce este o abatere de la normă.”
De ce se mută americanii în Europa?
Cel mai important factor care conduce cumpărătorii americani către Europa este scăderea vertiginoasă a valorii euro.
În iulie, moneda europeană a scăzut sub valoarea dolarului american pentru prima dată în 20 de ani.
Declinul abrupt este parțial o consecință a războiului din Ucraina și a amenințării care se profilează cu o recesiune.
Dolarul american, pe de altă parte, a rămas relativ puternic, parțial datorită creșterii ratei dobânzii și parțial datorită reputației sale de „adăpost sigur” în vremuri de turbulențe.
Pe măsură ce valorile monedelor se schimbă, la fel și puterea de cheltuire. Americanii pot obține mai mult pentru banii lor în Europa decât înainte. Europenii primesc mai puțin în State decât în anii precedenți.