Franța vrea să fie în avangarda cursei pentru inteligența artificială și va investi, până în 2024, peste 2,5 miliarde de euro în AI. Orașul Strasbourg a devenit în ultimii ani un centru al cercetării în domeniu.
Thomas Lampert este coordonatorul departamentului de știință a datelor și inteligență artificială din cadrul Universității Strasbourg. Laboratorul în care lucrează se numește iCube și în ultimii ani a beneficiat de investiții de peste 2 milioane de euro din partea statului, dar și a unor companii private. Banii sunt folosiți pentru a dezvolta algoritmi performanți, roboți industriali, dar și roboți sociali.
Deși nu are un nume, unul dintre roboții din laboratorul iCube, se antrenează pentru a fi un partener de conversație cât mai bun. Cercetătorii integrează Chat GPT, așa încât „colegul” lor să devină nu doar interactiv, ci și util. Demonstrațiile sunt impresionante: robotul poartă conversații delicate cu creatorii săi. "Crezi că ai putea vreodată să te îndrăgostești de un robot AI?"
Doar că cercetarea în domeniul inteligenței artificiale a devenit brusc mai complicată, odată ce Parlamentul European a votat AI Act, o legislație europeană care reglementează utilizarea acestei tehnologii. Printre prevederi se numără și obligativitatea explicării modului în care funcționează algoritmii unui sistem cu inteligență artificială. Un lucru care nu e tocmai simplu.
“Felul în care funcționează aceste sisteme este asemănător cu creierul nostru. Doar că nu înțelegem exact cum funcționează creierul. Eu nu pot explica de ce tu ai luat o decizie. Să faci asta cu un algoritm este o sarcină dificilă, nu înseamnă că este imposibil, dar este ceva ce momentan nu putem face”, spune Tom.
Chiar dacă este de părere că reglementarea va încetini dezvoltarea acestor sisteme, Tom crede că AI Act este în sine un pas înainte către o lume în care, în același timp, oamenii pot beneficia de aportul inteligenței artificiale, dar pot fi și în siguranță.
“Există un risc. Depinde de moralitatea celui care dezvoltă un algoritm, de CEO-ul companiei. Dacă vrei doar să faci bani, este foarte simplu să mergi înainte cu învățarea profundă automată, să atingi un obiectiv pe care nu l-ai înțeles foarte bine, dar apoi să lansezi produsul pe piață. Nu înseamnă că până la A.I. Act toată lumea făcea asta, dar era posibil”, explică cercetătorul.
AI Act a fost votat în Parlamentul European cu 499 de voturi pentru, 28 împotrivă și 93 de abțineri. Urmează acum etapa negocierilor cu statele membre, care au o perioadă de doi ani pentru a implementa regulamentul. Până atunci, Inteligența artificială învață și își pune întrebări tot mai filozofice.