Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă a ratingului României. Practic, țara noastră mai are un pas de a fi retrogradată la ”junk”. Adică, nerecomandată investițiilor. Marea problemă rămâne deficitul bugetar excesiv. Este a doua agenție care coboară perspectiva, după Fitch Ratings, la mijlocul lunii decembrie.
Standard & Poor's a dat României perspectivă negativă
Analiștii financiari de la Standard & Poor's au coborât perspectiva la negativă pentru că Guvernul nu ia măsuri pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Agenția mai atrage atenția că deficitele ar putea să nu scadă sub 6% din PIB înainte de 2028.
Reacția ministrului Finanțelor, Barna Tánczos, a venit imediat.
„Avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitatea fiscală a țării. Prin evaluarea anunțată în această seară, S&P nu modifică ratingul de țară. România este în continuare recomandată investitorilor ca fiind sigură. Deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar și consolidarea creșterii economice trebuie implementate în ritm alert.”, a scris Barna Tánczos, pe Facebook.
Standard & Poor's a analizat evoluția economică a României și previziunile sunt clare. În primul rând, se estimează că datoria publică netă va depăși 60% din PIB până în 2027. Apoi, cheltuielile cu dobânzile vor reprezenta aproximativ 8% din venituri pe termen mediu. Analiștii mai atrag atenția că deficitul de cont curent va rămâne ridicat, cu aproximativ 7% din PIB între 2025-2028, iar importurile vor depăși creșterea producției interne. Toate acestea vin după ce inflația în România în 2024 a fost de 5,5%, cea mai mare din Europa Centrală și de Est.
Și nu este prima agenție care ne atenționează. În luna decembrie anul trecut, Fitch Ratings făcut același lucru: a revizuit de la stabil la negativ perspectiva ratingului României. Conform agenției de rating, incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale, totodată, aceeași incertitudine politică a crescut la niveluri ridicate și deficitele bugetare erau crescute. La rândul său, ministrul de finanțe de atunci, Marcel Boloș, spunea...
Marcel Boloș, fost ministru al Finanțelor: „Doar s-a tras semnalul de alarmă. Rămânem în continuare în categoria de rating BBB-, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară ca să ne menținem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic.”
Perspectiva poate fi negativă, stabilă și pozitivă. În martie 2023, România fusese crescută de la negativă la stabilă. Agențiile de rating avertizează că anul acesta, dar și în 2026, performanța economiei va fi slabă, în paralel cu creșterea deficitelor țării.