În timp ce unele țări europene cu deficit ridicat strâng cureaua, altele optează pentru relaxări fiscale. Franța, Italia și Ungaria sunt în topul țărilor europene care au intrat în procedură de deficit excesiv, nu doar România. Dacă Franța are o strategie similară cu a țării noastre de a răspunde cerințelor Comisiei Europene, Italia și Ungaria au intrat în 2025 cu un set de relaxări fiscale.
Măsuri de reducere a deficitului în Franța, Ungaria și Italia
Franța
În Franța, măsurile de austeritate propuse de fostul Executiv au dus în luna decembrie la colapsul guvernului. Țara vest-europeană a încheiat 2023 cu un deficit de 5,5%, dar acesta a crescut cu aproape un procent în ultimul an.
Până când criza bugetară va fi rezolvată, iar noul guvern va adopta un alt buget pentru 2025, Executivul a implementat măsuri de urgență:
- Înghețarea sau limitarea angajărilor în mai multe domenii;
- Înghețarea investițiilor planificate, inclusiv 25,7 miliarde de euro pentru armată;
- Creșterea taxelor la energie (33,78 euro/MWh);
- Blocarea investițiilor;
- Suspendarea sprijinului pentru fermieri și pentru Noua Caledonie, arhipelagul din Pacific devastat de violențe;
- Anularea granturilor speciale pentru investiții locale.
sursa: legifrance.gouv.fr
Noul guvern condus de François Bayrou ar viza reduceri de cheltuieli și majorări de taxe în valoare de 50 de miliarde de euro, cu 10 miliarde de euro mai puțin decât combinația de creșteri și reduceri de taxe propuse de fostul prim-ministru Michel Barnier înainte să fie înlăturat prin moțiune de cenzură.
Ungaria
Ungaria a încheiat 2023 cu un deficit de 6,7%, al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană.
Măsurile propuse în planul bugetar pentru 2025 ar putea spori mai degrabă popularitatea guvernului Orban, înaintea alegerilor din 2026, decât fondurile din bugetul de stat. Așadar, Ungaria alocă un buget mai mare cu 96 de miliarde de euro pentru protecția granițelor, și 3,2 miliarde de euro în plus pentru sprijinirea familiilor.
Dacă guvernul de la București pune presiune pe IMM-uri prin ordonanța „Trenuleț”, Guvernul de la Budapesta merge în altă direcție: le oferă stimulente.
Italia
Italia deschide lista țărilor pentru care Comisia Europeană a deschis procedură de deficit excesiv - țara avea, în 2023, un deficit de 7,4%. Guvernul Meloni a adoptat, însă, un plan bugetar de relaxare fiscală pentru 2025.
Așadar, dintr-un pachet de 30 de miliarde de euro, peste jumătate sunt investiți în reducerea taxelor și contribuțiilor sociale. Mai mult decât atât, țara oferă sporuri de 1.000 de euro pentru fiecare nou-născut dintr-o familie cu venituri sub 40.000 de euro/an.
Guvernul Italiei intenţionează să strângă 3,5 miliarde de euro de la băncile şi asigurătorii din țară prin schimbarea sistemului de taxare.