Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele din Liban nu mai fac față victimelor. Printre răniți sunt și doi jurnaliști belgieni, atacați în timp ce relatau din Beirut

Cel puțin 28 de lucrători medicali au murit în Liban. Este anunțul făcut de șeful Organizației Mondiale a Sănătății. Confruntate cu un număr nemaiîntâlnit de răniți, spitalele libaneze nu mai fac față. Și doi jurnaliști belgieni au fost răniți după ce au fost atacați în centrul Beirutului, însă circumstanțele în care au fost răniți nu sunt clare. La acest moment, Israelul continuă bombardamentele în Beirut și cere evacuarea a peste 20 de localități din sudul Libanului.

Spitalele din Liban nu mai fac față răniților

37 de unități sanitare au fost închise în sudul Libanului, iar cinci spitale din capitala Beirut au fost evacuate parțial sau complet. Este anunțul directorului general al OMS. El a cerut încetarea imediată a conflictului din Orientul Mijlociu, care are un impact devastator asupra personalului medical.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS: Numai în Liban, 28 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în ultimele 24 de ore. Mulți lucrători din domeniul sănătății nu ajung la datorie, deoarece au fugit din zonele în care lucrează din cauza bombardamentelor, iar acest lucru limitează sever gestionarea numărului masiv de traume și continuitatea serviciilor de sănătate.

Spitalele libaneze sunt luate cu asalt zilnic de un număr mare de răniți.

Fratele lui Mariam: Este un mare șoc. Nu ni s-a mai întâmplat așa ceva.

Mariam, victimă: Eram cu mama și cu frații mei când o rachetă a lovit casa. Totul a căzut peste mine.

Medicii și asistentele nu mai fac față. Operează chiar și fără anestezie și recunosc deschis că se tem pentru viața lor.

Abdul Nasser, medic chirurg: Soldații nu pot pleca din bătălie. Medicii, asistentele medicale trebuie să rămână în spitale. Nu cer nimănui să plece. Nu am părăsit niciodată Tyre, în niciunul dintre războaie.

Reporter: Și nu vă este frică?

Ba da.

Nici presa nu este în siguranță. Doi jurnaliști belgieni au fost victimele unui atac în timp ce relatau din Beirut. Reporterul Robin Rameakers a suferit mai multe fracturi ale feței, iar cameramanul Stijn De Smet a fost rănit la un picior.

Robin Rameakers, reporter de război la postul VTM: Ultimele 24 de ore au fost foarte intense. Și s-a dovedit cu totul altfel de ceea ce ne-am fi putut imagina vreodată. Mă bucur că am încercat, însă, să spunem poveștile poporului libanez în circumstanțe dificile. Sunt deosebit de fericit să-l revăd curând pe cameramanul meu, Stijn De Smet, care este în viață.

Postul de televiziune pentru care lucrează cei doi nu a dat detalii despre natura atacului, însă ministrul libanez al Informaţiilor a declarat doar că „urmărește” situaţia. În urma bombardamentelor israeliene asupra Libanului, peste 1.000 de persoane au fost ucise, printre care și șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah. Autoritățile locale spun că aproximativ un milion de persoane au fost strămutate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE