Ani de zile, Israelul și Iranul au evitat o confruntare militară directă, preferând să ducă un război în umbră caracterizat de sabotaje, atacuri cibernetice și asasinate. Acum, cele două state par pregătite să riște un conflict direct, așa cum notează o analiză publicată de New York Times.
Zilele trecute Israelul a început o incursiune militară în sudul Libanul cu scopul de a slăbi puterea Hezbollah, gruparea militantă șiită, susținută de Iran. După atacul cu rachete lansat de Teheran ca represalii pentru uciderea liderilor Hamas și Hezbollah, Israelul pare pregătit să lovească Iranul direct.
„Suntem într-o poveste diferită în acest moment”, a declarat Yoel Guzansky, un fost oficial israelian care a supravegheat strategia privind Iranul în cadrul Consiliului Național de Securitate al Israelului. „Avem un consens în Israel - printre militari, experți în apărare, analiști și politicieni - că Israelul ar trebui să răspundă în forță la atacul Iranului”.
Pentru mulți israelieni, acum nu mai sunt multe de pierdut: Eforturile Iranului de a lovi aglomerația urbană din jurul Tel Avivului au depășit un prag psihologic important deoarece Teheranul nu a mai țintit zone civile într-un asemenea grad. În ciuda confruntărilor recente din Gaza, Cisiordania și Liban, majoritatea israelienilor consideră că Iranul este adevărata amenințare regională, sponsorizând grupări precum Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Rebelii Houthi în Yemen.
Israelul cântărește un răspuns
Israelul nu a luat încă o decizie cu privire la modul exact în care va răspunde atacului lansat de Iran, potrivit mai multor oficiali israelieni și americani, citați de publicația de peste Ocean. Potrivit oficialilor, natura exactă a răspunsului ar putea deveni clară abia după Roș Hașana, Anul Nou evreiesc, care durează până vineri, 4 octombrie.
Se așteaptă ca răspunsul Israelului să fie mult mai puternic decât cel dat după atacul iranian din aprilie, când Israelul a efectuat lovituri limitate asupra unei baterii iraniene de apărare aeriană și nu a recunoscut oficial implicarea sa în acel atac.
Oficialii israelieni le-au spus omologilor lor americani că, în opinia lor, răspunsul din aprilie a fost prea modest și prea reținut, potrivit unui oficial american de rang înalt. De asemenea, liderii israelieni consideră că au greșit ascultând îndemnul Casei Albe de la acea vreme de a efectua un atac limitat, a declarat oficialul.
De data aceasta, Israelul ar putea viza instalații petroliere și baze militare, au declarat oficialii. Un atac asupra instalațiilor petroliere ar putea afecta economia deja fragilă a Iranului și ar putea provoca unde de șoc pe piețele mondiale ale țițeiului cu o lună înainte de alegerile din SUA.
În ciuda speculațiilor din mass-media, Israelul nu intenționează în prezent să atace instalațiile nucleare ale Iranului, potrivit a patru oficiali israelieni, chiar dacă Israelul consideră că tentativa Iranului de a-și dezvolta arme nucleare reprezintă o amenințare existențială.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, s-a adresat direct publicului iranian într-o declarație la începutul acestei săptămâni, făcând aluzie la sprijinul său pentru schimbarea regimului de la Teheran. De asemenea, Netanyahu a adoptat un ton sfidător după atacul de marți seară. „În această seară, Iranul a făcut o mare greșeală - și va plăti pentru ea”, a spus el.