Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Hashem Safieddine, presupusul succesor al lui Hassan Nasrallah, pe care Israelul încearcă să îl elimine

Avioanele de vânătoare israeliene au lansat un baraj intens de lovituri aeriene în jurul miezului în încercarea de a-l elimina pe Hashem Safieddine, văr și presupusul succesor al liderului Hezbollah asasinat, Hassan Nasrallah, potrivit a trei oficiali israelieni citați de The New York Times.

Tentativa de asasinat a fost cea mai recentă mișcare a Israelului în încercarea sa de a decapita în continuare o mare parte din conducerea Hezbollah. Iată ce știm despre Hashem Safieddine.

Cine e Hashem Safieddine

Născut la începutul anilor ‘60 în sudul Libanului, Hashem Safieddine a fost unul dintre primii membri ai Hezbollah. S-a alăturat grupării musulmane șiite după ce aceasta a fost formată în anii ‘80, sub îndrumarea și cu sprijinul direct al Iranului, în timpul războiului civil din Liban. A avansat rapid în ierarhia grupării, alături de Hassan Nasrallah, jucând mai multe roluri și servind drept lider politic și spiritual. Pentru o perioadă acesta a condus și activitățile militare ale Hezbollah.

În 1995, a fost promovat în cel mai înalt consiliu al Hezbollah, Adunarea Consultativă, și a fost numit la scurt timp după aceea șef al Consiliului Jihadist al grupării, care controlează activitățile militare ale Hezbollah. Doar trei ani mai târziu, în 1998, Safieddine a fost ales să conducă Consiliul Executiv al partidului, o funcție care a fost deținută de două ori și de Nasrallah, inclusiv înainte de numirea sa ca secretar general al Hezbollah în 1992.

Ca și Nasrallah, el a studiat în Iran. Safieddine a format legături puternice cu Teheranul în timpul studiilor sale religioase în orașul iranian Qom, înainte de a se întoarce în Liban. Aceste legături sunt, de asemenea, personale. El a fost prieten apropiat al generalului Qassim Suleimani, comandant al Forței Quds din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, ucis de Statele Unite la Bagdad în 2020.

Mai târziu în acel an, fiul lui Safieddine, Reza Hashem Safieddine, s-a căsătorit cu fiica generalului iranian, Zeinab Suleimani. Căsătoria a fost considerată de unii analiști și critici drept emblematică pentru consolidarea influenței Iranului în interiorul Hezbollah. Departamentul Trezoreriei din SUA l-a descris pe fratele lui Safieddine, Abdallah Safieddine, drept reprezentantul Hezbollah în Iran.

De asemenea, Hashem Safieddine a fost desemnat terorist de către Statele Unite și Arabia Saudită în mai 2017 pentru rolul său de lider în cadrul Hezbollah. La momentul respectiv, Departamentul de Stat l-a numit „un lider de rang înalt” în Consiliul Executiv al Hezbollah, care supraveghează „activitățile politice, organizaționale, sociale și educaționale” ale grupului.

Statele Unite au desemnat Hezbollah drept organizație teroristă în 1997 și consideră gruparea responsabilă pentru mai multe atacuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE