Profesorii debutanți ar putea câștiga aproape 4.000 de lei la intrarea în sistemul de educație, adică salariul mediu pe economie. Asta propune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ar însemna că un profesor debutant ar putea primi cu peste 1.000 de lei în plus la salariul net pe care îl are acum.
„Pentru ca cei mai buni absolvenți ai universităților românești să îmbrățișeze cariera didactică, este nevoie de o salarizare motivantă în Educație. De aceea, am propus ca un cadru didactic debutant să înceapă cu un salariu mediu pe economie, care se cunoaște la finalul fiecărui an calendaristic și fiscal”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Cât ar trebui să câștige un profesor
La un simplu calcul, potrivit datelor INS din decembrie 2021, salariul motivant despre care vorbește ministrul Educatiei s-ar apropia de 4.000 de lei anul acesta. Mai exact, dacă acum cel mai mic salariu pentru un debutant este de 2.392 de lei, acesta ar urma să ajungă la 3.879 lei. Asta ar însemna o creștere salarială de 1.487 de lei.
Problema salarizării este foarte veche și unul dintre motivele principale pentru care tinerii absolvenți de facultate ocolesc sistemul de învățământ. Însă, Sorin Cîmpeanu nu poate să spună când ar putea lua profesorii mai mulți bani. Decizia finală o va lua Coaliția de guvernare.
„Există un Guvern, există o Coaliție de guvernare, există factori de decizie, în momentul în care se vor face pași în acest sens, cu siguranță vor fi aduși la cunoștința opiniei publice”, a mai adăugat Cîmpeanu.
Salariile mici îi nemulțumesc pe profesori
„Un profesor debutant nu câștigă suficient încât să-și acopere nevoile unui trai decent zilnic. Din primul salariu (n.red.), mi-am plătit o parte din factura de telefonie mobilă și am avut nevoie de un supliment de la mama ca să-mi ajungă să plătesc. Datorită neatractivității salariale, în învățământ ajung nu cei mai buni absolvenți, așa cum ar fi firesc, ci cei care nu-și găsesc în alte domenii de activitate”, a precizat George Trifan, profesor.
Însă, dacă vor crește salariile debutanților, atunci automat trebuie modificată toată grila de salarizare, susțin liderii sindicatelor profesorilor.
„Avem acum 100.000 de oameni care au sub 3.000 de lei net, ori este clar că sunt la limita de subzistență. Mai atractiv ar fi pentru învățământ dacă s-ar pune în practică ceea ce noi am cerut ca federație și anume 25% din maximum din grilă pentru că acum, un profesor debutant este în sceptimea inferioară a grilei, ori dacă ar ajunge la 25% ar fi un salt semnificativ”, a explicat Ioana Simion Hencescu, președintele FSLI.
În decembrie și ianuarie, reprezentanții profesorilor au protestat în fața Guvernului cerând mărirea salarială promisă din 2020 și amânată doi ani. Ei ar fi trebuit să primească 16% în plus la salariu de la 1 ianuarie, dar au primit în schimb 4%, spuneau atunci liderii sindicali.