Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după decizia TAS în favoarea Anei Bărbosu. Cum va intra gimnasta în posesia medaliei de bronz

Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz la sol la JO 2024, a decis, sâmbătă, comisia ad-hoc a TAS reunită pe perioada Jocurilor Olimpice 2024. Afectată de această decizie este americanca Jordan Chiles, care se vede nevoită să renunțe la medalie în favoarea româncei.

UPDATE: Oficial, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că ia act de hotărârea TAS și va acorda medalia de bronz Anei Bărbosu. În ceea ce o privește pe Jordan Chiles, gimnasta din SUA va trebui să returneze medalia, mai precizează CIO. Comitetul a mai anunțat că este în legătură cu COSR și partea americană, pentru a stabili procedura prin care Anei Bărbosu îi va fi acordată medalia de bronz.

Sâmbătă seară, Federația Internațională de Gimnastică a confirmat noul clasament al probei la sol de la JO 2024, luând act de hotărârea anunțată de TAS.

Avocat: ”FIG trimite clasamentul final către CIO”

În direct la Euronews România, avocatul Sabin Gherdan, care a reprezentat cauza gimnastelor României, a explicat ce urmează după hotărârea TAS:

”Din păcate nu am obținut o soluție in integralitate benefică pentru ambele sportive ale noastre. (...) Cu toate acestea, este o decizie istorică. Este prima oară când o medalie este retrasă unei sportive prin intermediul unei hotărâri TAS.

Prin această hotărâre am reușit să doborâm o jurisprudență constantă a TAS de la Lausanne”, a declarat Sabin Gherdan.

Este foarte simplă procedura, deoarece entitatea care acordă aceste medalii este Federația Internațională de Gimnastică. Ea transmite clasamentul final către Comitetul Internațional Olimpic. Ca atare a transmiterii acestui clasament, cum a fost menționat prin dispozitivul hotărârii, sportiva noastră urmează să primească medalia de bronz.

Vom lua legătura cu FIG. Avem o conexiune directă cu avocatul acestora și vom vedea care sunt pașii, a afirmat avocatul.

Mihai Covaliu: ”S-ar putea să vină Ana Bărbosu la Paris”

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat, la Paris, că momentan nu este clară procedura prin care Ana Maria Bărbosu va intra în posesia medaliei de bronz, însă a dat asigurări că partea română va contacta Federația Internațională de Gimnastică (FIG).

Covaliu a spus că o posibilitate este ca Ana Bărbosu să vină personal la Paris pentru a-și primi medalia câștigată în urma deciziei TAS. Nu este însă clar dacă gimnasta din România va fi premiată înainte de ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Vară, programată duminică seară, de la ora 22:00.

”Concursul de la sol, dacă se desfășura în condiții normale de arbitraj, clasamentul putea fi cunoscut încă de la început. Avem în momentul de fază o decizie a TAS. Așteptăm să vedem clasamentul final de la Federația Internațională de Gimmnastică și după aceea vom vedea toate datele modificate în toate clasamentele care se fac aici la Jocurile Olimpice.

Sunt mai multe discuții acum cu FIG, cu Federația Română de Gimnastică. Când vom ști exact care este procedura de acordare a medaliei, vom fi anunțați de FIG, de aceea am stat puțin și nu am ieșit imediat cu declarații, pentru că avem nevoie de toate argumentele pentru a prezena un caz de la un cap la celălalt, astfel încât sa fie foarte clar pentru toată lumea.

S-ar putea să vină Ana Bărbosu aici la Paris. Încă nu știu exact care este procedura. Va trebui să contactăm FIG pentru a vedea cum se va produce tot acest eveniment.”, a declarat Mihai Covaliu.

Ce a decis TAS

Comisia ad-hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv a decis că antrenoarea gimnastei americane Jordan Chiles nu a depus contestația în timpul regulamentar de un minut prevăzut pentru o astfel de acțiune. Astfel, nota pe care Chiles a obținut-o înainte de contestație a fost reinstituită, iar gimnasta americană a căzut de pe locul trei, pe locul cinci.

În cazul Sabrinei Voinea, comisia TAS a respins contestația, însă gimnasta a urcat de pe poziția a cincea pe poziția a parta, în urma retrogradării lui Jordan Chiles.

Noul clasament al finalei de la sol, după decizia TAS

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE