Mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că, dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care au urmat.
Întrebaţi, în cadrul sondajului INSCOP comandat de news.ro, cum ar vota la un eventual referendum dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie:
- 54.7% dintre români ar vota împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii
- 35.4% spun că ar vota în favoarea monarhiei
- 9.9% nu ştiu sau nu răspund.
Cine ar vota pentru monarhie la un eventual referendum
În favoarea monarhiei, ar vota mai ales tinerii sub 30 de ani, locuitorii din Bucureşti şi cei cu un venit mai ridicat, conform datelor socio-demografice.
Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, cei cu un venit mai redus declară că ar vota împotriva monarhiei într-o proporţie mai ridicată decât celelalte categorii de populaţie.
Monarhie vs. Republică după 1989
Întrebaţi dacă lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie 1989, dacă Romania ar fi adoptat monarhia imediat după 1989:
- 56.4% spun că ar fi fost mai bine
- 22.1% ar fi fost la fel
- 11.2% ar fi fost mai rău
- 10.3% nu ştiu sau nu răspund.
În ceea ce privește evaluarea Casei Regale a României, 13.5% dintre cei chestionaţi au spus că au o părere foarte bună, 35% bună, 36.2% nici bună, nici proastă, 4.8% proastă, 4.4% foarte proastă.
Metodologie
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.