Din anul 2022, România sărbătorește legal Ziua Independenței. Parlamentul a votat în anul 2021 legea prin care 10 Mai devine Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională. Nu este zi liberă, este zi lucrătoare.
Evenimentele istorice au iscat o adevărată controversă în jurul acestei sărbători. De ce? Pe 9 mai 1877, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență. Pe 10 Mai, Carol I a semnat documentul oficial. Înainte de comunism, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României.
10 Mai, semnificațiile zilei
Ziua de 10 Mai are, pentru noi, trei semnificații. Toate sunt legate de Regele Carol I, care a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor: 48 de ani ( 1866 -1914).
Prima semnificație este legată de intrarea domnitorului Carol I de Hohenzollern în București. Principele Carol părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria, spre România, la sfârşitul lui aprilie 1866, cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I. În ziua de 7 mai, ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai intră, după trei zile de mers cu trăsura sau călare, în București.
Cea de-a doua semnificație a datei de 10 Mai este legată de proclamarea independenței în anul 1877. La data de 9 Mai 1877, Parlamentul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, în unanimitate. Dar abia pe 10 Mai parlamentarii merg cu toţii la Palatul Regal, iar domnitorul Carol semnează proclamaţia de independenţă, așa cum acum președintele promulgă legi ca să intre în vigoare. Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă în România pentru prima dată în 1917, de ocupaţia germană și a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai din 1947.
A treia semnificație este legată de faptul că la 10 Mai 1881, România a fost proclamată Regat, iar Carol I a fost încoronat Rege.
Evenimente organizate de Casa Regală a României pe 10 mai
Casa Regală a României organizează o serie de evenimente în intervalul 9-18 mai, pentru a marca sărbătoarea zilei de 10 mai.
Pe 10 mai, for fi depuse flori la Bustul Regelui Mihai I din Piațeta Regelui. De asemenea, vor fi depuse flosi la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal. Totodată, la Ateneul Român, va avea loc Stagiunea Reaglă, susținută de Camereta Regală, concert dedicat sărbătorii zilei de 10 Mai.
Toate aceste evenimente se vor desfășura în prezenta Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, în prezența Alteței Sale Regale Principele Consort și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia.