Dorința de a slăbi îi motivează mai mult pe români să țină postul Paștelui decât credința în Dumnezeu, arată datele unui studiu Reveal Marketing Research.
Doar 11% țin tot postul, iar cei mai mulți obișnuiesc să o facă în zilele de miercuri și vineri. Cei mai mulți obișnuiesc să o facă doar în zilele de miercuri și vineri, iar 15% țin Post doar în ultima săptămână.
Vedem însă că motivația legată de Post diferă în funcție de vârstă. Dacă tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani postesc în mare parte pentru că așa au fost obișnuiți în familie, persoanele de peste 55 de ani o fac mai mult preocupați fiind de sănătatea lor și de dorința de a slăbi.
Credința în Dumnezeu îi motivează cel mai mult pe cei din categoria de vârstă 45-55 de ani.
Cât despre principalele alimente consumate în perioada Postului, vedem că 77% dintre români preferă mâncarea gătită.
Este vorba în special despre cei trecuți de 55 de ani.
Apoi, în topul preferințelor urmează salatele de crudități și fructele. Față de anii trecuți, se observă un interes mai crescut pentru migdale, fistic, nuci și alte produse oleaginoase, dar și pentru fructele uscate, cum ar fi: goji, smochinele și prunele.
În același timp, laptele vegetal este consumat destul de puțin în perioada postului, mai arată datele studiului.
Când pică Paștele în 2024. De ce nu coincid întotdeauna datele în calendarul ortodox și cel catolic
Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă (ultima oară s-a întâmplat în anul 2017).
În 2024, Paștele ortodox pică pe 5 mai, iar cel catolic, cu peste o lună mai devreme, pe 31 martie.
În România, Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște sunt zile libere în 2024. Pentru că ziua de 1 Mai (sărbătoare legală) va fi într-o miercuri, iar Vinerea Mare este pe 3 mai, bugetarii vor avea anul acesta și ziua de 2 mai 2024 liberă, pe care însă o vor recupera ulterior.