Credincioşii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc duminică, 31 martie 2024, Paştele. În acest an, Paştele Ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai.
Arhiepiscopul-Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a transmis, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, că, din păcate, cântarea de bucurie pascală proclamată de Biserică contrastează cu strigătele care provin din atâtea situaţii dureroase, tot mai frecvente în lume şi aproape de noi, precum: războaiele, nedreptatea, inegalitatea şi sărăcia, potrivit Agerpres.
”Învierea lui Cristos nu este rodul unor speculaţii sau al unei experienţe mistice, ci este un eveniment, un fapt care transcende cu siguranţă istoria, dar care are loc într-un moment precis al istoriei, lăsând asupra ei o amprentă de neşters. Este un semn care continuă să marcheze Biserica, pentru a o conduce prin istorie. Din păcate, însă, cântarea de bucurie, Aleluia pascală pe care Biserica o proclamă astăzi, contrastează încă cu lamentaţiile şi strigătele care provin din atâtea situaţii dureroase care devin tot mai frecvente în lume şi aproape de noi: războaiele, violenţa, corupţia, nedreptatea, nesiguranţa, inegalitatea, marginalizarea şi sărăcia”, a subliniat Mitropolitul, în Scrisoarea pastorală postată pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.
Înaltul ierarh îşi exprimă speranţa ca, ”după întâlnirea cu Cristos, Domnul răstignit şi înviat”, să fie mai multă lumină, mai multă pace, speranţă, bucurie, bunătate, răbdare, interconectare cu semenii, coresponsabilitate şi solidaritate.
”Îi salut şi pe cei care se unesc cu noi în spirit de credinţă prin intermediul mass-media; îi salut pe fraţii şi surorile noastre bolnave, pe emigraţi, pe cei care se află în închisori. Tuturor le spun: <<Dumnezeu Atotputernic să vă binecuvânteze în această zi solemnă de Paşti şi, având milă de voi, să vă păzească de orice rău.>> Cristos a înviat, aleluia, aleluia, aleluia! Paşte fericit!”, a transmis Arhiepiscopul-Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă.
Klaus Iohannis: Sărbătoarea Învierii ne aduce împreună într-o comuniune a iertării
Și șeful statului, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pentru cei care sărbătoresc duminică Paștele.
”Cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului, le transmit credincioşilor romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi evanghelici din România cele mai calde urări de pace, sănătate şi bucurie. Sărbătoarea Învierii ne aduce împreună într-o comuniune a iertării şi a renaşterii. În mijlocul tuturor provocărilor şi al încercărilor prin care trecem, Paştele ne oferă prilejul să fim împreună cu cei dragi şi ne aminteşte că suntem însoţiţi mereu de iubirea şi puterea divină. În acest spirit de solidaritate şi compasiune, să ne îndreptăm gândurile şi rugăciunile către cei în suferinţă, oferindu-le lumina speranţei şi mângâierea credinţei. Nu trebuie să uităm niciun moment că puterea noastră cea mai mare rezidă în capacitatea extraordinară de a ne îngriji unii de alţii şi de a le fi alături celor aflaţi în nevoie. Vă urez tuturor un Paşte binecuvântat, în pace şi armonie!”, afirmă şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Cum se calculează data Paștelui
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele depinde de două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.
În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
În anii 2010, 2011, 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii - ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante.
Următorul an când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun va fi în 2025 - la 20 aprilie.