La școala din Curcani, județul Călărași, doar 35% dintre elevi au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională. Rezultatele sub așteptări sunt un eșec pe care directorul școlii și-l asumă. Soluția sa este o școală de vară, unde toți copiii sunt bineveniți, indiferent de clasă. Școala din Curcani este prima din mediul rural în care se predă după o programă pilot, iar Euronews urmărește experimentul educațional de la început.
La Curcani, din 40 de copii, doar 15 au o medie peste 5 la Evaluarea Națională. Situația este asemănătoare în mai multe regiuni din țară.
4 din 10 elevi din mediul rural au luat sub nota 5 la Evaluarea Națională. Numărul lor a crescut cu 10%, față de anul trecut. Călărași este al doilea județ cu cele mai slabe performanțe la evaluare.
Explicația unui eșec educațional, așa cum îl descrie și directorul școlii din Curcani, este mult mai complicată decât banalul ”n-au învățat”. Adevărata explicație ține de contextul social, de situația de acasă.
Viforel Dorobanțu, Director: Din punct de vedere al școlii noastre, este clar că nu este o implicare totală la nivel primar. Faptul că încercăm să trecem peste niște lucruri care ne izbesc în clasa a 8-a, este clar că trebuie să ne uităm în spate la cauza pentru care am ajuns acum aici.
În cazul lui Andrei, anul trecut, în clasa a VII-a, părinții au plecat să lucreze în străinătate. Băiatul a ajuns, inițial în Anglia, după care în Germania. A revenit la Curcani, spre sfârșitul anului școlar. Profesorii îl descriu ca fiind un elev inteligent. Acum, cu media 4, Andrei nu știe dacă mai poate să intre la liceul militar unde își dorea.
Tudoran Marius Andrei, elev: Mă așteptam la note mai mari, dar...
Reporter: Ce ți-ar plăcea să faci pe viitor?
Tudoran Marius Andrei, elev: Mi-ar plăcea să merg în armată. Îmi place că e disciplină, e ordine.
Familia îl susține și crede, în continuare, în viitorul lui Andrei.
Tudoran Mihaela, mamă: Eu l-am încurajat în continuare. I-am zis ”mami, dacă nu poți să intri la liceul la care ți-ai dorit tu, te duci la alt liceu. Nu este capăt de țară asta.”
Școala de vară de la Curcani
Ca urmare a notelor de la Evaluare, și cu gândul la toți copiii școlii, directorul Viforel Dorobanțu a decis să înceapă o școală de vară, unde copiii vor face ore de lectură sau informatică.
Viforel Dorobanțu, Director: Am zis să le oferim un spațiu unde pot să facă acțiuni benefice și pentru ei și pentru ce urmează să facă la anul, mai ales cei de clasa a VII-a de acum, care vor veni la pregătire suplimentară.
Printre cei 35% dintre elevi din Curcani care au note peste 5 se află și Jeni. Părinții ei sunt în străinătate la muncă, iar ea locuiește doar cu bunicii și cu fratele ei mai mare. Visul ei de a lucra în IT a determinat-o să ia 10 la matematică, o notă rară, chiar la nivel național.
Vlad Jeni, elevă: Cu multă muncă. Am fost perseverentă, am avut și un profesor foarte bun și am învățat foarte mult.
Această generație nu a făcut parte din programul pilot al școlii din Curcani. Directorul crede în continuare în reformarea educației din România, dar e convins că notele vor crește cu mult studiu și cu o situație mai bună acasă.