Solstițiul de iarnă 2024 marchează începutul iernii astronomice. Dacă, din punct de vedere calendaristic, anotimpul a început deja pe 1 decembrie, din punct de vedere astronomic, iarna este marcată de un eveniment precis – solstițiul, potrivit astro-urseanu.ro.
Fenomenul este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat". Când în emisfera nordică are loc solstițiul de iarnă, în emisferă sudică are loc solstițiul de vară. Solstițiul de iarnă înseamnă și că avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului.
Potrivit astro-urseanu.ro, momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, când are loc solstițiul de vară, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
- Solstițiul de iarnă 2024 are loc pe 21 decembrie, la ora 11:21.
Diferența dintre anotimpurile meteorologice și cele astronomice
Anotimpurile meteorologice sunt definite de vreme. Acestea împart anul în anotimpuri de trei luni pe baza ciclurilor anuale de temperatură. Conform acestui calendar, primăvara începe la 1 martie, vara la 1 iunie, toamna la 1 septembrie și iarna la 1 decembrie.
Anotimpurile astronomice depind de modul în care Pământul se mișcă în jurul Soarelui.
Solstițiile dau startul verii și iernii. Echinocțiile marchează începutul primăverii și al toamnei.
Ce este echinocțiul
Cuvântul echinocțiu provine din două cuvinte latine care înseamnă egal și noapte. Acest lucru se datorează faptului că, la echinocțiu, ziua și noaptea durează aproape la fel de mult - deși una dintre ele poate avea câteva minute în plus, în funcție de locul unde vă aflați pe planetă.
Echinocțiul de primăvară - sau vernal - din emisfera nordică poate avea loc între 19 și 21 martie, în funcție de an. Echinocțiul de toamnă - sau autumnal - poate avea loc între 21 și 24 septembrie.
Când are loc solstițiul de iarnă în următorii ani
- 2025 – 21 decembrie, ora 17:03
- 2026 – 21 decembrie, ora 23:50
- 2027 – 22 decembrie, ora 4:42
- 2028 – 21 decembrie, ora 10:20
Cum este marcat solstițiul de iarnă în diferite culturi
Multe culturi antice depindeau din punct de vedere economic de monitorizarea evoluției anotimpurilor. Solstițiul de iarnă marca începutul unei perioade dificile de iarnă - dar și renașterea soarelui, pe măsură ce zilele începeau să se prelungească treptat în noul an.
De la Saturnalia - festivalul lui Saturn din Roma antică - până la Yule, cea mai întunecată perioadă a anului a fost întotdeauna un sezon de sărbătoare și celebrare.
Dar unele culturi antice au marcat în mod special solstițiul - și monumentele lor au rămas.
Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.
Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.
În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din anul 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anume fel.
Stonehenge este unul dintre cele mai remarcabile monumente din Regatul Unit.
Originea sa a strânit curiozitatea vizitatorilor de mai multe seculte. În epoca medievală, oamenii credeau că monumentul a fost construit de de giganți sau de vrăjitorul Merlin. Adepții teoriilor conspirației din zilele noastre descriu situl ca fiind o platformă de aterizare extraterestră - o teorie intens dezbătută în unele colțuri ale internetului.
În realitate, a fost probabil un loc de închinare, pelerinaj și vindecare.
Este posibil ca structura să fi funcționat și ca un calendar solar uriaș. Situl este aliniat în direcția răsăritului solstițiului de vară și a apusului solstițiului de iarnă. Dovezile arheologice arată că porcii erau sacrificați la Stonehenge în decembrie și ianuarie, indicând festivaluri de solstițiu.
Alte surse: Associated Press, Euronews.com, Agerpres