Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Societatea românească, mai dezbinată ca oricând. Războiul, politicienii fără carismă și lipsurile economice au provocat rupturi

Starea de confuzie, opiniile diametral opuse și trunchiate - atât de răspândite în această perioadă în societatea românească - toate au o explicație, spune sociologul Gelu Duminică. Prăpăstiile ivite între oameni se transpun și la nivel economic, atrage atenția Cristian Năsulea, profesor de economie.

Sociologul Gelu Duminică a explicat că oamenii se tem cel mai mult de schimbări, de nesiguranța pe care le-o dă nevoia de a face o alegere și frica de a alege greșit.

Gelu Duminică, sociolog: „În momentul de față, avem o societate extrem de tensionată și o alegere, o nouă alegere între ideea pe care de 2 mii de ani o avem așa în față, bine și rău.

Știți că în momentul în care a trebuit să-l alegem pe Iisus, noi l-am ales pe Barabas. Și noi știm că lucrul ăsta s-a întâmplat și știm că în natura umană Barabas sălășluiește și atunci și teama ca nu cumva să îl alegem pe Barabas, metaforic vorbind și să ajungem într-o stare de incertitudine, nesiguranță, dihonie, război, ură, foamete, nesiguranță financiară, este foarte mare și cât se poate de plauzibilă”

Sociologul Gelu Duminică: Pentru tot ce am obținut în ultimii 30 de ani trebuie să ne batem zi de zi

Gelu Duminică, sociolog: „De data asta noi avem un război la graniță, de data asta avem o criză financiară care stă să vină, de data asta nu mai avem lideri politici unificatori, de data asta poporul este cam singur. Vocea bisericii nu se aude, vocea politică este una extrem de alarmistă și extrem de stridentă, vocea societății civile este și ea împărțită. Normal, omul, poporul, omul simplu, se simte mai singur ca niciodată dar și mai împuternicit ca niciodată. Și atunci, teama de a nu greși, teama vine la pachet.

Democrația nu este un dat. Pentru democrație, pentru tot ce am obținut în ultimii 30 de ani trebuie să ne batem zi de zi pentru că este o construcție pe care o putem pierde foarte repede. Perioada interbelică ne-a arătat asta. Aveam o direcție democrată dar cu o politică alarmistă, stridentă, dihonică, ca acum. A fost foarte ușor să alunecăm pe urmele tiraniei.”

Profesor de economie: Există și investitori care încearcă să-și dea seama dacă sunt bani de câștigat de pe urma acestei instabilități

Nici din punct de vedere economic, alegerile din această duminică nu sunt mai ușoare. Specialiștii spun că vom avea: fie stabilitate, fie declin economic.

Cristian Năsulea, profesor de economie mondială: „Există o așteptare precaută a acelor care deja au început să-și ia niște măsuri, au început să-și pună banii la adăpost, eventual schimbând cotația plasamentelor pe care le dețin din lei, care erau o monedă foarte interesantă în care să-ți ii banii în ultima vreme în euro, dolari sau în alte denominări.

Și de partea cealaltă, există și acei investitori care în momentul acesta încearcă să-și dea seama dacă sunt bani de câștigat de pe urma acestei instabilități, dacă România va reconfirma parcursul său pro-Europa, pro-piață, pro-democrație, lucrul ăsta va duce la aprecierea acțiunilor la bursă ale companiilor românești.”

Cristian Năsulea apreciază că oamenii vor fi din ce în ce mai speriați pe măsură ce se apropie weekendul, urmând ca de lunea viitoare, când vom avea deja conturat un câștigător al prezidențialelor, să ne putem face o părere dacă ne așteaptă un parcurs ușor sau vor fi probleme în toate sistemele economiei românești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE