Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Alianța se așteaptă „la orice rezultat” în cazul alegerilor prezidențiale din România. Oficialul a precizat totuși că se va abține de la alte comentarii până la aflarea rezultatelor finale.
În același timp, secretarul general al Alianței Nord Atlantice a spus că este în dialog permanent cu Maia Sandu și a lăudat modul în care autoritățile de la Chișinău au respins ingerințele străine.
„Bineînțeles că nu pot comenta alegerile naționale din țările aliate, ne așteptăm la orice rezultat, iar în România turul al doilea urmează să aibă loc, dar nu voi comenta alegerile naționale. Experiența mea este că toți cei 32 de aliați sunt foarte implicați în NATO, dedicați NATO, succesului (alianței-n.red).
Veți avea întotdeauna dezbateri, aceasta este o alianță democratică. Dar punctul forte este că, datorită democrației, obținem rezultate mai bune și decizii mai bune în cele din urmă, mai multă prosperitate și o descurajare a adversarilor mai bună”, a declarat Mark Rutte, secretarul general al NATO.
Mark Rutte, despre Republica Moldova: „Se află foarte mult pe radarul nostru”
„Am cel mai mare respect pentru MaIa Sandu, președintele Republicii Moldova, și sunt în contact intens cu ea, și vom continua să facem acest lucru.
Puteți fi siguri că Moldova se află foarte mult pe radarul nostru și că respectăm țara, respectăm conducerea, în special pentru că am văzut ce s-a întâmplat în timpul alegerilor și al referendumului privind integrarea europeană și cât de multă influență străină a existat, iar apoi guvernul a fost capabil, împreună cu populația, într-un mod calm și măsurat, să meargă mai departe”, a mai afirmat secretarul general al NATO.
România ar putea apăra Republica Moldova de dronele rusești? Cum a evitat Mark Rutte răspunsul
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a evitat să răspundă în mod direct, după ce a fost întrebat dacă România ar putea să intercepteze dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al Republicii Moldova.
„Problema legată de drone este, cred, şi o chestiune bilaterală despre ce ar putea face România şi Moldova aici. Aşadar, nu este momentul pentru mine să comentez acest subiect. Înţeleg întrebarea, dar aş lăsa acest aspect autorităţilor române pentru moment”, a afirmat Mark Rutte, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO, potrivit Agerpres.
De la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate mai multe drone lansate de Rusia pentru a ataca ţinte din Ucraina, dar care s-au abătut de la traiectorie şi au căzut pe teritoriul republicii.