Noaptea trecută, milioane de români au auzit tradiționalul: ”Hristos a înviat!”. ”Adevărat a înviat!” a fost răspunsul care a răsunat la miezul nopții în toate bisericile ortodoxe din țară, atunci când preoții au împărțit Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.
Curțile bisericilor din toată țara s-au umplut noaptea trecută de credincioși. După ce au primit Lumina Sfântă, oamenii au cântat în cor ”Hristos a Înviat!”
Este al 15 lea an de cand Lumina Sfanta este adusa direct de la Ierusalim si distribuita in toate bisericile din tara. Aici pe dealul patriarhiei, desi credinciosii au primit lumina de la miezul noptii spun ca vor ramane pana la finalul slujbei, pana la 4 dimineata, pentru a primi sfintele paști.
În duminica de Paște, credincioșii mănâncă din bucatele tradiționale. Drobul, ouăle roșii, pasca și cozonacul sunt nelipsite. Peste 40 de zile credincioșii ortodocși vor prăznui Înălțarea Domnului.
Urmăriți înregistrarea slujbei de Înivere de la Catedrala Patriarhală din București:
Știrea inițială:
Patriarhia Română a publicat programul slujbelor de Paște ce vor avea loc la Catedrala Patriarhală din București.
Pentru Sâmbăta Mare și Învierea Domnului, evenimentele sunt programate astfel:
În noaptea de Înviere a Domnului, la 00:00, Părintele Patriarh Daniel va aduce Sfânta Lumină și o va distribui ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale, urmând ca Slujba Învierii să aibă loc în afara Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată în interior. La ora 12:00, se va desfășura Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) în interiorul Catedralei Patriarhale.
În zilele de luni și marți, pe 6 și 7 mai, de la ora 9:30, este programată Sfânta Liturghie arhierească. Vineri, pe 10 mai, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, programul este următorul: între orele 09:30 și 12:30 va avea loc Sfânta Liturghie arhierească, iar între orele 12:30 și 13:30 se va desfășura sfințirea mică a apei în fața Baldachinului Sfinților. După ora 13:30, va avea loc distribuirea Aghesmei mici credincioșilor.
Ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului
În această noapte, creștinii ortodocși celebrează Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creștinismului, care aduce speranța mântuirii și a vieții veșnice prin jertfa lui Iisus Hristos. În această noapte sfântă, lumina biruiește întunericul, iar iubirea învinge moartea.
În noaptea de Înviere, credincioșii sunt îndemnați să se îndrepte spre biserică pentru a primi Lumina Sfântă.
Aceștia trebuie să aducă cu ei o lumânare de acasă, pe care o vor aprinde cu lumina oferită de preot din altar. Lumina devine astfel un simbol al Învierii. Multe familii păstrează restul de luminare neluminate pentru a le folosi în timpul anului în momente de mare suferință sau necaz. La finalul slujbei de Înviere, preotul împarte Sfintele Paști tuturor credincioșilor și îi împărtășește și pe cei mici.
De Paști, există credința că cerurile se deschid, permițând sufletelor celor decedați să se întoarcă acasă pentru a veghea asupra celor dragi.