Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel puțin șase atacuri au avut loc în Pakistan, în aceeași zi, soldate cu 74 de morți

Pakistan este teatrul unor crime de tip execuție. Cel puțin șase atacuri armate au avut loc într-o singură zi, în locuri diferite din Balochistan, iar 74 de persoane au fost ucise. Pe o autostradă care leagă Panjab de Baluchistan, niște autocare au fost oprite de persoane înarmate, care au scos afară pasagerii, le-au verificat identitatea și i-au împușcat mortal.

Atacuri de acest fel au existat în mai multe locuri din provincie, duminică noapte și luni dimineață, când au fost oprite și niște furgonete și unele camioane care transportau cărbune, după cum a precizat Najibullah Kakar, un oficial din districtului Musakhail, provincia Baluchistan, citat de France Presse. El spune că au fost uciși cei care erau născuți în Panjab și Baluchistan, apoi au fost incendiate autovehiculele. Pe lângă acești civili, au mai fost uciși și lucrători din forțele de securitate, ceea ce indică o escaladare periculoasă a tensiunilor dintre separatiști și stat, avertizează analiștii.

Cel puțin 74 de morți, după șase atacuri care au avut loc în Pakistan

Oficialii spun că cei care au comis aceste fapte sunt luptătorii rebeli separatiști, care fac parte din Armata de Eliberare a Baluchistanului. La scurt timp, acești islamiști din Armata de Eliberare a Baluchistanului (BLA) au revendicat faptele și au spus că luptătorii au vizat militari care călătoreau îmbrăcați civil și care au fost împuşcaţi după identificare. Dar ministrul de interne din Pakistan spune că este vorba doar despre muncitori din regiunea Panjab.

Cel mai grav dintre aceste atacuri a avut loc în zona Rarasham, din districtul Musakhel, situat în apropierea graniței dintre Balochistan și Panjab. Potrivit poliției, cel puțin 23 de persoane au fost scoase din vehicule și, după ce luptătorii au văzut că erau lucrători migranți din Panjab, au fost executate.

Un atac a avut loc și în districtul Kalat, unde luptători înarmați au vizat "personalul de aplicare a legii" și au ucis cel puțin 10 persoane, potrivit Al Jazeera. Armata pakistaneză a precizat că alți cinci membri ai personalului de securitate au fost uciși.

„Forțele de securitate au răspuns și au ucis 21 de teroriști”, a precizat Armata.

De ce au loc astfel de atacuri în Balochistan

Membrii Armatei de Eliberare a Baluchistanului continuă să ceară mai multă autonomie și control asupra resurselor minerale și de gaze din provincie. Ei au avut și anul trecut atacuri asupra forțelor de securitate din Pakistan, însă conflictul este vechi de aproape două decenii. Mișcarea separatistă vrea să transmită mesajul că străinii nu sunt în siguranță în Balochistan, conform analiștilor.

Anul acesta s-au înregistrat deja mai multe atacuri în Balochistan, care au vizat civili, personalul de aplicare a legii și infrastructura statului. Însă de acestă dată, amploarea acestor atacuri este una mai mare.

„A fost un atac major asupra forțelor de securitate, în mai anul trecut, dar evenimentele de astăzi sunt semnificative. Autostrăzile au fost blocate, căile ferate avariate, toate în apropiere de Panjab. Extinderea operației lor este unică, deoarece își demonstrează capacitatea de a extinde conflictul în Panjab sau în apropierea acestuia”, a declarat Muhammad Amir Rana, analist de securitate și director al Institutului Pak de Studii pentru Pace (PIPS).

„Pe lângă chinezi, naționaliștii Baloch vizează și grupuri specifice, cum ar fi forțele de securitate, muncitorii din Panjabi și muncitori implicați în proiecte de dezvoltare. Scopul lor este de a descuraja aceste grupuri să vină în Balochistan pentru a lucra la aceste inițiative”, a spus Malik Siraj Akbar, un expert în problema din zona Balochistan.

Atacurile au coincis cu cea de-a 18-a aniversare a morții lui Nawab Akbar Bugti, fost lider naționalist, fost guvernator și ministru-șef al Balochistanului, care s-a alăturat mișcării separatiste în 2005 și a fost ucis într-o operație militară din august 2006, lângă orașul său natal, Dera Bugti.

Balochistan, cea mai mare provincie din Pakistan, găzduiește aproximativ 15 milioane din cei 240 de milioane de cetățeni ai țării, conform recensământului din 2023.

În ciuda bogăției sale de resurse naturale - inclusiv rezerve vaste de petrol, cărbune, aur, cupru și gaze - provincia rămâne cea mai săracă regiune a națiunii. Resursele sale contribuie la venituri substanțiale pentru guvernul federal, în timp ce provincia suferă de dificultăți economice.

Mulți din provincie acuză statul pakistanez că le neglijează în mod sistematic nevoile și le exploatează resursele, ceea ce alimentează un sentiment de trădare și aprofundează sprijinul pentru separatism.

„Naționaliștii se opun cu fermitate explorării aurului, mineralelor și cărbunelui, văzând aceste activități ca fiind exploatarea resurselor Balochistanului. Adesea evidențiază imagini cu camioane cu cărbune care părăsesc provincia, ca dovadă a resurselor extrase fără a aduce beneficii populației locale. Această narațiune ajută la creșterea sprijinului public pentru cauza lor”, a spus Akbar.

De când talibanii afgani au revenit la putere, în august 2021, Pakistanul a avut parte de un număr tot mai mare de atacuri violente, în special în Khyber Pakhtunkhwa și Balochistan, ambele la granița cu Afganistanul. Numai în 2023, au avut loc peste 650 de atacuri, potrivit Institutului Pakistan pentru Studii privind Conflictele și Securitatea (PICSS), iar 23% au avut loc în Balochistan și s-au soldat cu 286 de morți.

Această violență continuă și este agravată de geografia unică a provinciei/

„Balochistanul este o zonă mare, cu o populație împrăștiată, ceea ce este atât o binecuvântare, cât și un dezavantaj atât pentru guvern, cât și pentru grupurile naționaliste. Guvernul nu poate oferi o securitate clară, în timp ce grupurile naționaliste nu pot pretinde efectiv controlul asupra unor zone atât de mari”, a declarat analistul Muhammad Arif, citat de Al Jazeera.

Akbar susține că eșecul aparent al guvernului de a-și proteja interesele și siguranța publică ar putea duce la și mai mult resentimente din partea comunităților locale.

„Pe măsură ce aceste atacuri escaladează și guvernul se străduiește să le stăpânească, frica va determina mai multă populație locală să sprijine grupurile armate, complicând și mai mult eforturile guvernului de a controla situația. (...) Conducerea trebuie să adopte politici sănătoase și pragmatice înainte de a fi prea târziu. Această vărsare de sânge va devora oamenii de aici. Trebuie să realizeze că, în cele din urmă, războiul nu servește nimănui”, a spus Akbar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE