Klaus Iohannis și membrii coaliției de guvernare ar fi fost înștiințați încă din februarie 2022 de situația tensionată din învățământ, susține Marius Nistor, Președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".
Acesta a vorbit cu presa în fața Palatului Victoria, în a doua zi de grevă generală a profesorilor. Inițial, membrii sindicatelor nu au fost chemați pentru negocieri la Guvern, ci doar reprezentanții părinților și elevilor. Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a spus că îi așteaptă la discuții.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: "Colegii noștri nu mai au încredere în politicieni, pentru că au avut posibilitatea să rezolve situații mai puțin tensionate decât aceasta, au venit cu acte normative pe care le-au prorogat a doua zi după ce le-au promovat.
Suntem acuzați că nu ne-am ales momentul potrivit pentru declanșarea grevei. Aceasta este invitația adresată președintelui încă din luna februarie 2022. I-am cerut intervenția în regim de urgență pentru a conduce la detensionarea situației din învățământ. De asemenea, sunt invitațiile adresate președințelor celor trei partide din coaliția majoritară, tot în februarie.
Nu a existat niciun răspuns din partea lor. Ne-am întâlnit sporadic cu premierul și cu Ciolacu și cam atât.
Sunt alte adrese înaintate de Federațiile Sindicale, atrăgându-le atenția că totuși trebuie să intervină cât mai rapid cu putință pentru a nu ajunge într-un astfel de impas. Păi dacă nici mitingul organizat în data de 10 mai la care au participat peste 14.000 de colegi din țară și din București nu i-a determinat să vină cu ceva concret, cum putem fi acuzați că nu am fi responsabili, că noi suntem vinovați de declanșarea grevei generale? Nu, ei sunt vinovați de așa ceva. Nu ne dorim să dureze extraordinar de mult. Pentru a nu dura, ei trebuie să vină cu ceva credibil."
Cererile sindicatelor pentru încheierea protestului
Principalele cereri ar fi creșteri salariale care să fie proporționale cu rata infalției.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: "După mine, dacă ar putea să înceteze greva azi, ar fi în regulă, dar cu condiția să existe o ofertă clară. În momentul de față există decât varianta unor bonusuri care se vor da doar pentru colegii debutanți și pentru cei care lucrează în zone defavorizate. Această ofertă e inacceptabilă.
Am mai discutat la Palatul Victoria că, dacă vor să dea un semn de încredere, ar exista câteva elemente:
- în pachetul legislativ ar fi trebuit prindă, pe proiectul legii învățământului preuniversitar, exact acel salariu al debutantului ca fiind echivalentul salariului brut pe economie,
- se poate discuta de o creștere salarială până la apariția legii unitare de salarizare care să acopere rata inflației, cel puțin 4.000.
Iar dacă tot vor să vină cu stimulente și prime, primele trebuie să le acorzi pentru tot și nu la nivelul pe care îl propune Guvernul.
Această grevă se va stopa când decid colegii din învățământ. Dacă nu se va rezolva niciuna dintre probleme prezentate, iar colegii vor fi în continuare ignorați și batjocoriți, în doi ani învățământul va intra în colaps, mai ales pe partea de resursă umană. Cei care mai au vocație pleacă, prin pensionare, sau își găsesc un alt loc de muncă. Iar cei tineri, care ar avea vocație, ar trebui să vină la ce?"
Guvernul spune că nu sunt bani la buget
Revendicările sindicatelor nu vor putea fi onorate în momentul de față, spune premierul. Nicolae Ciucă a anunțat în dimineața celei de-a doua zi de grevă general în învățământ că "ar adânci deficitul bugetar, iar România riscă să piardă fonduri europene". Premierul face apel la sindicate cadre didactice să înțeleagă masurile luate de Guvern.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: "Ați auzit vreodată vreun alt discurs din partea guvernanților, în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieșit dascălii în stradă în permanență am vorbit de un deficit și de o criză și ni s-a spus să așteptăm, că vor rezolva. Nu mai putem accepta genul acesta de discurs din partea politicienilor. Așa cum apărarea a fost o prioritate și s-a investit masiv în apărare, așa cum am înțeles că sănătatea a fost o prioritate, iar medicii au beneficiat de creșteri salariale majore, așa trebuie tratat și sistemul de învățământ. Dacă tot e deficit foarte mare de ce nu rezolvă problema pensiilor speciale?
Noi avem rata a doua de pe PNRR blocată, pentru că nu s-a tranșat această problemă. E vina noastră? E vina celor din învățământ că protestează, atâta vreme cât ei nu sunt în stare să încaseze taxele la bugetul de stat?"