Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Modernizări de ochii lumii: șină veche înlocuită...cu ea însăși

Într-un sistem feroviar parcă veșnic lăsat în urmă, chiar și când sunt bani pare că autoritățile nu știu ce să facă cu ei. Sunt zeci de șantiere deschise în toată țara pentru modernizarea căii ferate. În teorie, un pas înainte. În practică, există situații la limita ridicolului. Bani aruncați pe lucrări făcute mai mult pe hârtie decât în teren, lucrări care nu schimbă cu nimic starea proastă în care se află sistemul.

Un astfel de exemplu e pe linia Ocna Sibiului-Loamneș, unde șina veche a fost înlocuită...tot cu șină veche, iar trenul circulă în continuare cu viteza melcului. Cum a fost posibil așa ceva, vedeți într-un nou episod din campania Euronews „România pierde trenul”.

Trafic închis jumătate de an, pentru modernizări...pe jumătate

Traficul feroviar în Sibiu și Copșa Mică a fost închis aproape jumătate de an, după ce, la începutul lunii iulie, în 2024, aproximativ doi kilometri de cale ferată au intrat în reparații. Linia a fost redeschisă jumătate de an mai târziu, doar că nu chiar așa cum își imaginau oamenii. Șina veche a fost înlocuită...cu ea însăși.

Discuție reporter – localnici:

Că n-au venit șinele noi și trebuia să dea drumul și să facă inaugurarea.

Așa, în practică, au făcut terasamentul, au venit cu..

Au făcut terasamentul, buldozere, excavatoare.

Piatră.

Apoi piatră nu știu, m-am săturat eu câte basculante cu piatră.

Au cărat.

Dar am înțeles că nu au avut șină nouă.

Și atunci?

Și atunci au pus pe terasamentul făcut, șina veche, înapoi.

Și trenul merge?

Merge trenul.

Cu viteză? Acum cu șina ruptă.

Păi, nu cu viteză, cu ordin de circulație.

Contractul a fost semnat pentru 7,8 milioane de lei plus TVA, bani din PNRR. În condițiile în care linia nu mai era sigură, lucrările erau necesare, mai ales că pe aici trenul nu putea circula decât cu restricții. Inaugurarea din decembrie n-a schimbat însă viteza trenurilor și nici gradul de siguranță.

Discuție reporter – localnici:

Și dacă rămâne șina aia așa?!

Păi, dacă rămâne așa se duce și trenul în lac, și gata, că doar o mai sărit o dată de pe șină tot aici până la podul de fier. A mai sărit o dată de pe șine.

Discuție reporter - Marin Vasile – șef serviciul linii Regionala CFR București:

Într-o lucrare ca asta, dacă ai monta șină veche?

Păi, atunci scopul lucrării dispare practic! Nu poți să montezi șină veche, poți să iei șină semi- bună. De aia se execută lucrarea asta. Pentru a o aduce în parametri normali de funcționare. Șina asta este foarte îmbătrânită.

Trenul circulă la fel de încet ca înainte de modernizare

A fost întărit terasamentul, a fost adusă piatră și au fost înlocuite traversele. Pe hârtie, lucrările au fost bifate. În realitate, se circulă la fel.

Mihai Crăciun, fondatorul Asociației „Construim România”: „20 de km la oră. Nu poate fi avizat să circule cu viteză mai mare pe acea șină veche, care este acum montată pe traverse. Este absolut ridicol. Lucrările de modernizare au fost făcute în sensul că s-au cheltuit banii, nu în sensul că a fost linia real modernizată. S-au făcut niște lucrări la terasamente, niște piatră spartă și atât, linia este tot cea veche.”

La câțiva kilometri distanță de stația CFR Ocna Sibiului, vedem cu ochii noștri toată tărășenia.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: „Am mers aproape 2, poate chiar 3 kilometri pe o zonă unde s-a lucrat în urmă cu câteva luni la modernizarea șinei. Adică a fost întărit terasamentul, au fost schimbate traversele, șina. Că veni vorba de șină, au fost făcute toate lucrările astea, iar șina a fost pusă la loc, cea veche. Uite și tu cum arată! Ce lucrări! În așa fel încât, deși lucrările sunt la gata, uite și pe partea astalaltă, uzată, cu găuri. Uite și tu ce distanță aici. Sunt 3 centimetri lejer. Găurile astea le vezi din metru în metru. Care este efectul? Oamenii au lucrat, au schimbat absolut tot, au pus șina veche, trenul trece în continuare pe aici și în continuare sunt restricții de viteză. Adică lucrarea este terminată, dar trenul circulă tot cu viteză mică.”

Autoritățile spun că traficul a fost redeschis la insistențele localnicilor

Pe unele porțiuni, șina arată de parcă se va dezintegra la prima venire a trenului.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: „Uite cum arată șina asta aici! Ea se rupe pe bucăți, parcă zici că are un fel de ambalaj, săraca este... Îți vine a crede?! Asta e lucrare făcută acum două luni. Ia uite, și în partea asta. Toată șina asta este dantelată, toată șina, cum mergi, uite se rupe pur și simplu, este incredibil.”

Felix Ardelean, director în cadrul Ministerului Transporturilor: „Acolo a fost întreruptă circulația pentru a putea fi făcută lucrarea. Nu s-a realizat în graficul estimat. A existat o presiune foarte mare din partea cetățenilor pentru reluarea traficului așa că a fost repusă șina veche și s-a dat drumul la circulație până ar trebui să vină șina nouă. Există soluții, cele mai cronofrage, să spun așa, odată cu rezilierea contractului, spre exemplu, să spunem din motive de faliment, ar fi o nouă licitație.”

De cealaltă parte, reprezentanții operatorilor feroviari privați spun că au atras atenția de multe ori că lucrările pe calea ferată fie bat pasul pe loc, fie sunt de mântuială. 

Simona Istrate, președinte Consiliul Director al Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România: „Cam de mântuială, da. Și avem o mulțime de autorități feroviare care au atribuții de control, de audit, de verificare, de certificare. Cu autoritățile astea stăm bine, astea s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Rezultatul este ăsta pe care îl vedeți.”

Deși ar putea să pară o lucrare mică, linia Ocna Sibiului - Loamneș arată de fapt imaginea unui sistem încremenit în neputință sau indiferență.

Mihai Crăciun, fondatorul Asociației „Construim România”: „De aici totul pleacă în final de la vârf, de la Guvernul României, care nu are o politică reală de a se preocupa de calea ferată. Singurul motiv pentru care Guvernul României se preocupă de calea ferată este că este împins de Uniunea Europeană, dar nu își dorește, nu este interesat. Și în cascadă, începând de la vârful Ministerului Transporturilor în jos, se transmite acest dezinteres și așa se ajunge la acest fapt, că nimănui nu îi pasă de fapt ce se întâmplă cu linia, dacă e bună, dacă e în parametri, dacă se face. Îi interesează doar să bifeze că s-a făcut și să poată raporta în sus.”

Iar ca aici mai e în multe alte locuri din țară.

Mihai Crăciun, fondatorul Asociației „Construim România”: „Calea ferată Cluj-Napoca-Oradea, și unde, tot așa, reabilitarea și electrificarea se fac efectiv în bătaie de joc, păstrând aliniamentul căii de acum o sută și ceva de ani. Trebuie doar bifat că da, s-a electrificat Cluj-Oradea, putem raporta numărul. Nu contează că linia e sub capacitate, că se circulă încet, cu 60-70 km la oră, și așa mai departe.”

De cealaltă parte, ministrul Transporturilor promite că 2025 va însemna și un ritm mai accelerat în ceea ce privește lucrările pe calea ferată.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Avem finanțări și din PNRR, avem finanțări și din Programul Operațional de Transport. Îmi doresc ca ritmul, și pe zona feroviară, și voi face tot ceea ce pot, să crească în anul 2025, astfel încât cei 260 de kilometri, repet, 260 de kilometri este ținta pentru anul acesta să poată fi atinși și dacă nu chiar depășiți.”

Planul ministrului pare cel puțin ambițios, în condițiile în care în 2024 au fost recepționați mai puțin de 80 de kilometri de cale ferată modernizată.

reporter: Cristian Popa

imagine: Daniel Stan

editor montaj: Cosmin Buță

editor coordonator: Amalia Dascălu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE