Elevii de clasa a VIII-a au avut, marți, proba la Matematică, din cadrul simulării Evaluării Naționale 2024.
Proba a fost atât de grea încât i-a speriat, susțin organizațiile elevilor, unii părinți și dascăli. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Educației le transmit că nu este sănătos să-și dorească subiecte ușoare, asta în condițiile în care chiar și anumiți profesori de matematică susțin că testul a fost atât de dificil încât putea fi rezolvat doar de cei care fac și meditații.
Simulare Evaluarea Națională 2024 - Proba la Matematică. Elev: „Dacă a avut scopul să ne sperie, și l-a îndeplinit”
Laurențiu Raicea, vicepreședinte Consiliul Elevilor: „Am discutat cu colegii mei din clasele a VIII-a și am concluzionat că dacă această simulare a avut scopul de a speria elevii, și l-a îndeplinit cu succes, dar dacă a avut scopul de a evalua cunoștințele pe care le-au acumulat elevii până acum, nu pot spune că l-a îndeplinit”.
Cu alte cuvinte, subiectele au fost dificile, chiar și cel grilă. Asta reclamă în cor elevii, părinții, dar și profesorii.
Alin Munteanu, profesor de matematică: „Am mari dubii că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor tuturor la nivelul acesta de dificultate. Asemănarea triunghiurilor este un capitol total neprietenos elevilor de clasa a VIII-a”.
Ministerul Educației transmite, însă, că subiectele nu trebuie să fie ușoare, ci să îndeplinească un set de condiții. Ceea ce s-a întâmplat.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Nu știu dacă este sănătos să vorbim despre subiecte foarte ușoare sau dacă e bine să avem subiecte ușoare. Orice subiect, la orice examen național, trebuie să îndeplinească câteva condiții. Unu, să respecte programa, o face, să aibă un nivel de dificultate crescător (...). Din punctul nostru de vedere, subiectele date la simularea examenului de Matematică respectă toate aceste condiții”.
Profesorul de matematică Alin Munteanu a rezolvat, în direct la Euronews România, subiectele primite de elevi la evaluare. Simularea Evaluării Naționale continuă cu proba scrisă la Limba maternă, după care, în 23 februarie, vor fi comunicate rezultatele.